1. Waarvoor en waarom doe je het?

Een nieuwe gewoonte aanleren en vasthouden gaat een stuk gemakkelijker wanneer je zelf volledig achter het doel staat. En dat je weet waarvoor en waarom je het doet. Sta daarom bewust stil  en schrijf op waarom je het doet en wat je eruit wilt halen.

2. Stel haalbare en concrete doelen

Maak je doelen zo concreet mogelijk. Fitter worden is bijvoorbeeld een vaag doel. Maak het concreet en knip het op in kleinere meetbare doelen die bijdragen aan je lange termijn doel. Bijvoorbeeld: ik wil de trap op kunnen lopen zonder buiten adem te zijn.

3. Maak een plan

Heb je voor jezelf concreet welke doelen je wilt behalen? Noteer dan voor jezelf hoe je deze doelen wilt behalen. Wil je je conditie verbeteren? Stel voor jezelf dan een doel om bijvoorbeeld 3x per week een uur te wandelen. Zorg ervoor dat je een realistisch plan voor jezelf opstelt.  

4.Geef je doel aandacht

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Geef je doel dus meer aandacht. Wil je dagelijks meer stappen zetten? Monitor dan met een stappenteller hoeveel stappen je zet. Of zet je wandelschoenen in het zicht. Ook je omgeving betrekken bij je plan kan helpen. Zo is het gezelliger om samen te wandelen, dan alleen.

5. Betrek je omgeving

We hebben de neiging ons te gedragen volgens wat anderen van ons verwachten. Verwacht jouw omgeving dat je meer gaat bewegen of gezonder gaat eten? Dan is de kans dat je het daadwerkelijk gaat doen ook een stuk groter! Daarnaast kan je omgeving je steunen in je traject. Vertel dus aan jouw vrienden en familie wat jouw doel is en hoe ze jou er bij kunnen helpen.

Welk doel ga jij dit jaar oppakken?