De negatieve gedachten

Weken houd je het goed vol en dan kan je de verse croissants bij de bakker niet weerstaan of drink je toch net een glas wijn teveel op je verjaardag. Je baalt, bent teleurgesteld en hebt al snel het idee: “Laat dan maar. Ik heb nu die croissants gegeten, dan kan ik nu ook wel die borrelnoten nemen.” De negatieve gedachten zorgen er voor dat je je minder goed voelt en het maken van gezonde keuzes wordt steeds lastiger.

 

 

Goede zelfzorg staat centraal

Eén van de factoren voor succes is een goede zelfzorg. Een goede zelfzorg voedt je zelfvertrouwen. Dit helpt je weer om ook na minder goede keuzes weer de kracht te hebben om positief te blijven en met goede moed ervoor te gaan: “Ik kan dit, ik doe dit en ik breng dit tot een succes.” Het gaat niet om alleen het ‘nee’ kunnen zeggen, maar ook te kunnen zeggen: “Dit was erg lekker en ik heb er van genoten. Eén ding is genoeg en ik pak de gezonde basis weer op.”

Een goede zelfzorg omvat alle punten van een gezonde leefstijl. Plan momenten van ontspanning en beweging in, zorg voor voldoende slaap, drink alcohol niet of met mate, rook niet en eet gezonde voeding.

 

Zelfzorg én een plan!

Een goede zelfzorg in belangrijk, maar wat je echt gaat helpen is om een plan te hebben voor jezelf. 70% van je beslissingen doe je onbewust. Je ontkomt er eigenlijk niet aan dat je een keer een minder goede keuze maakt, omdat je uit automatisme reageert. De belangrijkste vraag is: “En dan?”

Door van te voren al bewust na te denken hoe je gaat handelen in deze situatie, ben je al voorbereid. Ad hoc reageren doe je vaak op gevoel zonder goed na te denken. Je neemt alsnog niet de controle zelf in de hand. Door een plan van aanpak te hebben, kies je heel bewust om jezelf op het goede pad te houden. Het maken van deze beslissingen en daadwerkelijk ook toe te passen geeft je zelfvertrouwen.

 

‘Vallen is niet erg. Blijven liggen wel.’

 

Bron: www.iamafoodie.nl