Je ruststofwisseling kost je veel energie

Je ruststofwisseling is de energie die je per dag nodig hebt voor je lichaamsprocessen. Daar zit beweging nog niet bij. Je ruststofwisseling is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gewicht. Hierbij is de verdeling tussen vetmassa en spiermassa ook nog van invloed. Je ruststofwisseling maakt ongeveer 2/3 van je totale energieverbruik uit: het overgrote merendeel dus! Slechts 1/3 verbrand je door beweging. Hierbij wordt uitgegaan van de situatie waarbij je zittend werk hebt en ongeveer 1-3 keer per week sport.

 

 

 

Maar met mijn sportles verbrand ik 600 kcal extra, toch?

Op sportscholen en online workouts, wordt nog weleens vermeld hoeveel energie je zou verbranden met de desbetreffende les of workout. Helaas wordt er vaak een té rooskleurig beeld gegeven van hoeveel energie je werkelijk verbrandt. De berekening wordt gemaakt voor 60 minuten vóluit, terwijl je in werkelijkheid ook nog stilstaat en op adem komt. Bovendien wordt de berekening zo gemaakt dat de ruststofwisseling er al in verwerkt is. Hierbij gaan ze vaak uit van een gemiddeld persoon. Je zal dus nooit 600 kcal éxtra verbranden bovenop je ruststofwisseling.

 

"Je beweging is slechts 33% van je totale energieverbruik"

 

Minder eten gaat sneller

Je verbrandt dus minder energie met sporten, dan wat je verwachtte. Maar als je te zwaar bent, heb je ook nog weleens de neiging om te ónderschatten wat je met voeding binnenkrijgen. Vooral als je meerdere kleine porties op de dag eet. In de ochtend 3 blokjes chocolade (die erg lekker zijn en het spontaan 2 reepjes van 3 blokjes worden), een kleine gevulde koekje in de middag bij de koffie en in de avond een klein handje borrelnoten. Je kiest bewust kleine porties, maar onderaan de streep heb je 540 kilocalorieën gegeten.

En om 540 kilocalorieën te verbranden, moet je als volwassen man van 85 kilo wel bijna 1,5 uur stevig doorwandelen, wil je dat verbrand hebben. Als je wil afvallen, is het dus ‘sneller’ om die chocolade, koek en/of borrelnoten te laten staan, dan om nog eens extra te wandelen. 

Om die reden geldt het advies om altijd éérst naar je voeding te kijken als je wil afvallen. Hoogstwaarschijnlijk kan je daar de meeste winst in behalen. Meer bewegen is zeker goed voor je lichaam, conditie en helpt wel om wat sneller af te vallen. Bouw dit rustig op en kijk naar wat jij aankan.

 

Wil je meer sporten? Het is deze week Nationale sportweek! Meer weten? Lees hier verder: https://nationalesportweek.nl/

 
Bron: https://www.voedingscentrum.nl