Vezelrijk en goedkoop
Havermout geeft lang een vol gevoel omdat het oplosbare vezels bevat. Deze vezels zuigen zich vol met vocht waardoor je lekker lang vol zit. Ook zijn deze vezels nog eens heel erg goed voor je stoelgang en verlagen ze op natuurlijke wijze je cholesterol. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen waardoor je een lagere en stabiele bloedsuikerspiegel houdt. Je krijgt daardoor minder snel trek en zult minder snel een energiedip ervaren! Havermout is van nature glutenvrij, maar wordt vaak verwerkt in fabrieken waar ook tarwe is verwerkt en kan daardoor besmet raken met gluten. Daarnaast bevat havermout ook niet veel calorieën en kan het je helpen om op gewicht te blijven of af te vallen.

Van pak tot bord
Hoe maak je het dan klaar? Gelukkig is het zeer gemakkelijk en snel te maken en kun je eindeloos variëren. Meestal wordt het als ontbijt gegeten of als toetje. Online zijn veel recepten te vinden. Havermout moet eerst bereid worden voordat je het kan eten.

  • Wil je het warm eten? Kook dan 20-30 gram havermout in 250 ml water of melk. Voeg wat fruit of noten toe, lekker als ontbijt of toetje!
  • Liever koud? Geen probleem. Als je ’s ochtends weinig tijd hebt is deze tip ideaal voor jou. Doe 4 eetlepels havermout in een schaaltje. Doe er vervolgens een laagje diepvries fruit bovenop. Top af met yoghurt en dek af. Zet in de koelkast. ’s Ochtends is je havermout ontbijt klaar om te eten!
  • Wist je dat je met havermout ook goed kunt bakken? Vermalen tot meel maar ook als vlokken kun je het gebruiken voor pannenkoeken, brood of koekjes.

Bronnen:

http://www.voedingscentrum.nl
http://www.gezondheidsnet.nl
https://nl.wikipedia.org