Soorten ijzer
Via je voeding krijg je twee soorten ijzer binnen. Het zogenaamde heemijzer, afkomstig uit dierlijke producten. En het non-heemijzer, wat komt uit plantaardige bronnen. Van deze twee soorten is het voor het lichaam gemakkelijker om heemijzer, uit dierlijke producten, op te nemen. Mocht je nu geen dierlijke producten eten, zorg dan dat je bij de maaltijd voldoende vitamine C binnen krijgt, bijvoorbeeld uit groente en fruit. Zo is het voor het lichaam gemakkelijker om het non-heemijzer op te nemen. Goede bronnen van ijzer zijn vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, volkorenbrood en volkorenpasta. Bij regelmatig gebruik van deze producten zorg je dat je voldoende ijzer binnen krijgt.
IJzersterk voor het lichaam
IJzer is een onderdeel van rode bloedcellen. Deze transporteren zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam. Ook ondersteunt ijzer het immuunsysteem en speelt het een rol in de stofwisseling. Vrouwen in de menstruatieperiode, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, jongeren onder de 22 jaar, vegetariërs en veganisten moeten goed opletten of zij wel voldoende ijzer binnen krijgen. Een tekort is te herkennen aan snel vermoeid zijn, een bleke huid, snel buiten adem zijn en het hebben van rusteloze benen.
Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Vitamine-info.nl