Hoe ziet de Nutriscore eruit?
De Nutriscore vind je aan de voorkant van een verpakking. Dit is anders dan de voedingswaardedeclaratie, dat altijd aan de áchterkant van een verpakking staat. Onderzoek laat echter zien dat maar weinig mensen de achterkant lezen. De Nutriscore bestaat uit de letters A t/m E. Elke letter heeft een kleur: A is donkergroen en dat loopt langzaam over naar E, dat donkerrood is. Hoe groener, hoe beter is het idee.
Hoe lees je de Nutriscore?
De Nutriscore is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten in het product. Voor de gezonde voedingsstoffen eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten krijgt het product ‘bonuspunten’. Zit er in een product veel calorieën, suikers, verzadigd vet, en/of zout? Dan krijgt het ‘strafpunten’. De som van die twee bepaalt welke score het product uiteindelijk krijgt. Zo vertelt de Nutriscore jou welke producten er binnen een productgroep goed scoren en welke niet.
Wat zijn aandachtspunten binnen de Nutriscore?
- Je kan alleen producten binnen dezelfde productgroep met elkaar vergelijken. Een frisdrank met een score B hoeft dus niet gezonder te zijn dan een toetje met een score C. Vergelijk frisdranken met frisdranken en toetjes met toetjes.
- De score wordt alleen berekend over het onbereid product. Patat lijkt zo goed te scoren, maar dat frituur je zelf thuis, waarna het veel vet bevat.
- Je ziet alleen de score van 1 product en dat zegt nog niks over de volwaardigheid van jouw eetpatroon. Stel je koopt alleen zuivel, beleg en broodproducten met een score A en B, maar je eet te weinig groenten en fruit, dan is jouw eetpatroon alsnog eenzijdig.
De verwachting is dat de Nutriscore in 2021 in Nederlands wordt ingevoerd. Nu ben je alvast goed voorbereid en weet jij welke voorkeursproducten binnen een productgroep je straks in de supermarkt kan pakken! Ga voor A!
Bron: www.rijksoverheid.nl