De druk van 8 uur slaap

Veel mensen hebben het gevoel dat zij ‘s nachts acht uur moeten doorslapen. Het is echter normaal om in de nacht weleens wakker te worden, dat gebeurt vaak aan het einde van een slaapcyclus. Normaal gesproken val je dan snel weer in slaap en begin je aan je volgende slaapcyclus. Dat je even wakker wordt heeft ook een functie: zo kan je een droom onthouden en dat stimuleert weer je creativiteit! Het wordt pas een probleem als je moeite hebt met opnieuw in slaap vallen en je wekker wel op een vast tijdstip afgaat. Kijk om die reden niet naar je wekker als je wakker wordt en reken ook niet uit hoe lang je nog kan slapen. Je legt jezelf onnodig druk op om weer in slaap te vallen.

 

 

 

Een goede voorbereiding

Ben je veel te druk overdag? Dan kan je lichaam moeite hebben met alles te verwerken in de nacht. Het gevolg is dat je onrustiger slaapt en vaker wakker wordt. Je kan dan liggen piekeren, bijvoorbeeld over alles wat je nog moet doen. Door een goed slaapritueel te creëren, zorg je voor meer rust en ontspanning.

  • Maak een ‘To Do list’ voordat je gaat slapen. Zo maak je je hoofd leeg.
  • Stop tijdig met (over)werken, zodat je hoofd niet nog vol zit als je gaat slapen.
  • Zet je TV en computer tenminste een uur voor het slapen gaan uit. Ze zorgen voor prikkels, het is geen goede ontspanning.
  • Wandelen, lezen, of een warme douche nemen zijn betere vormen van ontspanning.

 

"Door een goed slaapritueel te creëren, zorg je voor meer rust en ontspanning."

 

Toch wakker in de nacht?

Begin je toch te piekeren in de nacht? Dan kan je beter wat afleiding zoeken. Denk aan een boek lezen, rustige muziek luisteren, of een luisterboek/ meditatieoefening afspelen. Het kan ook helpen om even uit bed te gaan, of een ander leeg bed in huis op te zoeken. Zo doorbreek je het patroon van gepieker in de nacht.

Slaap lekker!