Goed voor het milieu

Groenten en fruit zijn het meest duurzaam als ze uit Nederland komen van de akker of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft. Seizoensgroenten en fruit zijn een stuk minder belastend voor het milieu dan geïmporteerde groenten en fruit uit landen buiten Europa. Ze zijn gekweekt in een verwarmde kas of moeten per schip of vliegtuig worden vervoerd. Als we de groente- of fruitsoort op eigen land verbouwen, scheelt dat dus veel import. Er hoeven immers geen gigantische ladingen naar ons land verscheept te worden. Veel beter voor het milieu dus om producten te eten die in dat seizoen in Nederland verbouwd worden.

 

 

 

Goed voor je portemonnee

Omdat bijvoorbeeld pompoenen in het najaar beter groeien is er meer aanbod in het najaar. Hoe groter het aanbod hoe goedkoper het aangeboden kan worden. Hierdoor betaal je een stuk minder voor een pompoen in de herfst dan in de zomer.

 

Je zorgt voor een gevarieerd voedingspatroon

Door met de seizoenen mee te eten wordt je geleid door wat het seizoen te bieden heeft. Variatie is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Door volop te variëren met verschillende soorten groenten en fruit krijg je steeds andere vitaminen en mineralen binnen.

 

'Kies in de herfst voor bijvoorbeeld boerenkool, peultjes, radijs, snijbonen en wortelen.' 

 

Deze groenten eet je in de herfst

De volgende groentesoorten kun je het beste in de herfst kopen: aardpeer, andijvie, bosui, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese Kool, ijsbergsla, knolselderij, koolraap, kropsla, paksoi, pastinaak, peultjes, pompoen, postelein, prei, roodlof, radijs, rammenas, rettich, rode biet, rode kool, rucola, savooie/groene kool, schorseneren, snijboon spitskool, spruitjes, ui, veldsla, venkelknol, (vlees)tomaat, winterpeen, witlof, witte kool, wortel.

 

Tot slot…

Controleer altijd het etiket of het schap waar je groenten vandaan komen. Zo eet je zeker dat je een keuze dicht bij hebt.

Geniet van je herfstige maaltijd!

 
Bron: https://www.voedingscentrum.nl