Broccoli is supergezond!
Broccoli is verwant aan onder andere: bloemkool, spruiten en koolsoorten en behoort daarmee tot de kruisbloemfamilie. Bij het kopen van een broccoli is het belangrijk dat de broccoli een vaste structuur heeft en diepgroen van kleur is. Begint de broccoli al geel te worden? Niet kopen! Je kunt hem na aankoop 2 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Broccoli is rijk aan vitamine C, kalium, calcium, foliumzuur (vitamine B11), ijzer, zink en vezels. Naast dat broccoli boordevol zit met voedingsstoffen is het ook nog eens goed voor de lijn, want broccoli (gekookt) bevat per 100 gram slechts 27 kcal!
Wat kun je doen met broccoli?
- Broccoli kan ook rauw gegeten worden door bijv. salades. Lekker met tomaat, komkommer en/of wat pijnboompitjes. Snijd de roosjes dan wel heel fijn.
- Van broccoli kun je ook een heerlijke soep maken. Kook de broccoli in water met een blokje bouillon. Haal de broccoli uit de pan en snijd in kleine stukjes. Fruit in een andere kookpan wat gesnipperde ui en knoflook en voeg vervolgens de gesneden broccoliroosjes toe. Doe er een scheut bouillon bij en pureer het geheel met een staafmixer. Voeg naar wens meer bouillon toe om de soep dunner te maken. Op smaak maken met bijvoorbeeld paprikapoeder en kerriepoeder.
- Ook lekker om te roerbakken, met bijvoorbeeld een gesnipperd uitje en champignons in plakjes en kerrie.
- Let erop dat je broccoli niet te lang en in weinig water kookt. Houd het op maximaal 8 minuten om verlies van, voedingsstoffen te voorkomen en wat ‘bite’ te behouden.
Bronnen:
groenteenfruit.nl
missnatural.nl
broccolikoken.info
voedingscentrum.nl