Welke type ben jij?
Globaal genomen zijn er 3 typen eters, en je ergens bewust van worden is de eerste stap naar het veranderen van je gedrag. Wanneer jij weet waarom je soms eet terwijl je helemaal geen trek hebt, dan pas kun je dit gedrag aanpakken. Misschien herken jij je in één van de drie types of misschien in meerdere.
Externe eter
Als externe eter ben je gevoeliger voor prikkels uit je omgeving. Het zien of ruiken van lekker eten kan jou al aanzetten om iets te nemen.
Adviezen voor de externe eter:
- Doe boodschappen met een volle maag, bijvoorbeeld na je ontbijt of lunch.
- Eet op een vaste plaats en op vaste tijdstippen.
- Probeer bewust te eten zonder afleidingen van tv, krant of computer. Zo kun je leren om aandacht te krijgen voor je verzadigingsgevoel, zodat je op tijd kunt herkennen wanneer je genoeg hebt gegeten.
- Kook afgepaste hoeveelheden, leg onder het eten af en toe je vork en mes neer en kauw je eten goed.
- Is er een buffet? Maak van te voren een bewuste keuze van wat je gaat eten en ga niet meer terug naar het buffet.
Emotionele eter
Als emotionele eter eet je vaak om een prettig gevoel te krijgen of om nare gevoelens te verdrijven. Zicht krijgen op je emoties is voor jou belangrijk om jouw gedrag te kunnen doorbreken.
Adviezen voor de emotionele eter:
- Houd een eetdagboekje bij met daarin de eetmomenten en wat je daarbij voelt. Hierdoor krijg je inzicht in je emoties en kun je moeilijke momenten van tevoren zien aankomen. Ook gebeurtenissen die veel eerder op de dag plaats hebben gevonden (een snauw van je partner, een vervelend telefoongesprek) kunnen je later op de dag aanzetten tot eten.
- Zoek een andere manier om met je emoties om te gaan. Voel je je gestrest, boos of rot? Bel een vriend(in) om het even van je af te praten, ga bewegen, doe een klusje etc.
- Vraag jezelf altijd af waarom je eet, geef je honger bijvoorbeeld een cijfer.
- Door meer te gaan bewegen of sporten kunt je vat krijgen op emoties.
Lijngerichte eter
Je bent een lijngerichte eter wanneer je beperkt wat je eet met als doel op gewicht te blijven of af te vallen. Daarbij ben je vaak de hele dag bezig met je gewicht, afvallen, calorieën tellen en minder eten. Jezelf eten ontzeggen wat je erg lekker vindt, leidt vaak tot onweerstaanbare trek, en uiteindelijk geef je daar aan toe. Wanneer je dan iets eet wat ‘niet mag’ heb je het gevoel dat je gefaald hebt en dat het voor vandaag toch al ‘verpest’ is. Je begint morgen wel weer en eet nu ook de rest maar op.
Adviezen voor de lijngerichte eter:
- Goede of slechte voedingsmiddelen bestaan niet. Focus op een gezond voedingspatroon ipv op goede of foute dingen.
- Eten is niet alleen maar een optelsom van calorieën. Het geeft je ook voedingsstoffen die je helpen om goed en fit te voelen.
- Heb jij wel eens ervaren wat een heerlijk gevoel het is om iets te eten waar je op dat moment zin in hebt? En heb je ook wel eens ervaren dat als je dat doet, je er eigenlijk helemaal niet zo veel van hoeft te eten om verzadigd te raken? Genieten mag!
- Een koekje meer eten, of twee, of 5, bij de koffie betekent nog niet dat de dag ‘verpest’ is. Het is een moment opname. Pak daarna de draad weer op en geef jezelf niet op de kop. Maak een extra wandeling of ga een uurtje sporten.
Met vallen en opstaan
Het veranderen van je gedrag, de gewoontes die je de afgelopen jaren ontwikkeld hebt, is moeilijk en gaat niet zonder slag of stoot. Door jezelf af te vragen waarom je iets wil eten kun jij je bewust worden van de redenen waarom je eet en hier iets aan doen. Ongetwijfeld zal het een keer mis gaan, onthoud dat het ook best een keer mis mág gaan. Belangrijk is dat je daarna jezelf weer afklopt en de draad weer oppakt.