Is speltbrood echt gemaakt van spelt?

Voorheen mocht brood ‘speltbrood’ worden genoemd als er minimaal 5% spelt verwerkt was in het brood. Vanaf 1 juli is de wetgeving dat bij broden met één graansoort als hoofdingrediënt, zoals spelt, minimaal 98% spelt moet bevatten. Heb je een brood waar twee graansoorten als hoofdingrediënt zijn gebruikt, dan moet de twee granen samen 98% van het hoofdingrediënt bevatten en allebei benoemd zijn in de naam. Let daarbij wel op; van de 98% moet er minimaal 5% van het tweede hoofdingrediënt inzitten. Een tarwespeltbrood mag bestaan uit 93% tarwe en 5% spelt.

Deze wetgeving is bedoeld voor alle soorten broden. Dus ook brood gemaakt van bijvoorbeeld mais, rogge of haver krijgen de ‘eerlijke’ benaming. De wet gaat in principe vanaf 1 juli 2020 in met een overgangstermijn van 2 jaar. Uiterlijk 1 juli 2022 moeten bakkers en supermarkten aan de verplichtingen voldoen.

 

Wanneer mag een brood desem heten?

(Zuur)desem is een vervanger voor gist. Desem is een soort beslag wat in een aantal dagen fermenteert. Door de fermentatie kan het brood rijzen. Desembrood heeft door de fermentatie een kenmerkend, zurige smaak. Maar ook verpakkingen voor desembrood konden misleidend zijn. De nieuwe wetgeving verplicht dat bij desembrood desem als enige rijsmiddel wordt gebruik, óf dat er maximaal 0,2% droge gist of maximaal 0,5% verse gist is toegevoegd.

 

Kies voor vezels

Brood past binnen een gezonde leefstijl. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan voor een volkorenbrood. Als er volkoren op het brood staat, dan moet er ook 100% volkorenmeel zijn gebruikt. De aanduiding van een gebruikte graansoort zegt niets over het vezelgehalte. Speltbrood en desembrood heb je eveneens in de witte, bruine of volkorenvarianten. Om het helemaal zeker te weten, kun je ook nog de voedingswaardedeclaratie lezen. Kies voor een brood waar minimaal 6 gram vezels per 100 gram product in zitten. Pas dan mag het een vezelrijk brood heten en ook dát is vastgelegd in de Warenwet.


Bron: www.rijksoverheid.nl