Waarom organiseert de Nierstichting de Zoutchallenge?

Nog steeds krijgt 85% van de Nederlandse bevolking dagelijks te veel zout binnen. Te veel zout verhoogt je bloeddruk en dat is slecht voor je lichaam, waaronder je nieren. Zout is vooral een kwestie van smaak. Ben je gewend om veel zoute producten te eten? Dan vind je iets zonder zout ‘al snel flauw’. Terwijl iemand die níet gewend is om zout te gebruiken, zo’n gerecht prima te eten vindt. Dat wennen heeft even de tijd nodig. Daarom is de challenge van 12 dagen een mooie tijdsduur: na 12 dagen is je perceptie van zout aan het veranderen en vind je het lekkerder smaken als iets minder zout is.

Maar ik strooi nooit zout over mijn eten…

Het zout dat je zélf in je eten gebruikt is vaak het probleem niet. Slechts 20-25% van je zoutinname kom uit het zoutpotje. Het teveel aan zout, zit hem vaak in bewerkte producten. Denk bijvoorbeeld aan kaas, vleeswaren, kant en klare sauzen en soepen. Daarom geeft de Nierstichting tips hoe je je beleg kan aanpassen, of hoe je zelf een smaakvolle pastasaus kan maken met kruiden en specerijen. Ze hebben daarvoor een hele handige online brochure gemaakt, boordevol met tips, weetjes en recepten. Zo wordt het voor jou een stuk gemakkelijker om de challenge door te komen.

Ik doe mee!

Ben je enthousiast geworden over de Zoutchallenge? Ga dan naar de website van de Nierstichting. Je kan je aanmelden én meteen de gratis brochure downloaden. Geniet van alle smaken die er los van zout te proeven zijn!

Bron: https://nierstichting.nl/zoutchallenge/