Het gevolg van het eten op de automatische piloot is dat je te snel, te veel en verkeerde dingen eet. Je gebruikt de maaltijd niet als een moment van rust en gaat na het eten direct weer over tot de orde van de dag. Het gevolg hiervan is dat je de controle kwijt raakt en gebeurtenissen en emoties laat bepalen wat je eet, hoeveel je eet en hoe snel je eet. Als gevolg hiervan kan het zijn dat je terecht komt in een spiraal van diëten, 'zondigen' en schuldig voelen.

Mindful eten lijkt de oplossing te zijn voor dit probleem, maar wat is het eigenlijk? Kort omschreven is het eten met aandacht voor alle aspecten van eten, maar ook voor het lichaam. Met aandacht eten dwingt je volledig bewust te worden van de verlangens en gevoelens van je lichaam. Bij Mindful eten zijn de vragen: 'Waarom eet je?', 'Hoe eet je?' en 'Wanneer eet je?' vooral belangrijk en niet zo zeer 'wat je eet'. Door meer aandacht te schenken aan wat er in je lichaam gebeurd zul je beter kunnen aanvoelen wanneer je vol zit, dit voorkomt dat je je overeet.

Hoe pak je Mindful eten aan?

Ga rustig zitten voor het eten

Tegenwoordig is er steeds minder tijd voor het eten. Het moet snel tussendoor, zodat je daarna meteen weer aan de slag kunt. Bij Mindful eten is het belangrijk om de tijd te nemen voor de maaltijd. Dit kun je realiseren door rustig aan tafel te gaan zitten en niet lopend of achter de computer.

Richt je aandacht op het eten

Wanneer je gaat eten richt dan je aandacht ook daadwerkelijk op het eten en niet op de tv of een tijdschrift. Ruik en proef wat je eet en of je het wel echt lekker vindt.

Luister naar je lichaam

Veel mensen hebben neiging om het hele bord leeg te eten of zelf voor de tweede keer op te scheppen, terwijl je eigenlijk al vol zit. Luister naar je lichaam en stop met eten wanneer je voelt dat je vol zit. Schep je voor de tweede keer op, bedenk dan of je echt nog wel trek hebt, of dat je het eten gewoon heel lekker vindt. Op deze manier voorkom je dat je te veel eet.

Inzicht in eetgedrag

Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in de factoren die jou eetgedrag beïnvloeden. Hiervoor kan het nuttig zijn om een eetdagboekje bij te houden waarin je aangeeft waarom je eet. Eet je bijvoorbeeld omdat er een reclame op tv is met een hele lekkere snack, of omdat je langs de bakker loopt en de heerlijke geur niet kunt weerstaan. Door dit op te schrijven krijg je inzicht in de factoren die jouw eetgedrag beïnvloeden, en kun je de volgende keer beter met een dergelijk moment omgaan. Kortom de belangrijkste aspecten van Mindful eten: neem meer tijd voor de maaltijd, luister goed naar je lichaam en vergeet vooral niet te genieten!

Bron: Boek: Mindful eten, Susan Abers