Wat is acrylamide?
Acrylamide is een stofje dat ontstaat als zetmeelrijke producten worden verhit boven de 120 °C. Er ontstaat een reactie die zorgt voor die bruine kleur en knapperige textuur. Maar bij deze reactie kan ook acrylamide ontstaan.
Waar zit acrylamide in?
Acrylamide komt vooral voor in zetmeelrijke producten die verhit zijn. Denk aan patat, chips, aardappelkroketjes en gebakken aardappelen. Maar het kan ook voorkomen in koek, crackers, brood en zelfs in koffie
Waarom is acrylamide zo slecht voor ons?
Uit onderzoek met dierproeven blijkt dat acrylamide kanker kan veroorzaken. Bij mensen zijn er aanwijzingen dat acrylamide ook kankerverwekkend kan zijn. Op dit moment is het nog niet bekend wat de maximale veilige hoeveelheid acrylamide is die we dagelijks kunnen eten. Daarom is het advies om er zo min mogelijk van binnen te krijgen.
Hoe krijg je minder acrylamide binnen?
Ondanks dat het bewijs nog niet erg overtuigend is, kan het geen kwaad om wat op je acrylamide inname te letten. Dus hoe zorg je ervoor dat je minder van dit mogelijk kankerverwekkende stofje binnen krijgt? Een aantal tips:
- Neem bij uitzondering gefrituurde producten zoals friet en chips.
- Eet gevarieerd. Op die manier eet je niet onbewust een product die mogelijk veel acrylamide levert.
- Bak je aardappelen en friet goudgeel, in plaats van bruin.
- Let ook op je geroosterde broodje. Rooster ze niet te donker.
- Frituur geen ovenfriet. Hier zit meer suiker in, waardoor er meer acrylamide ontstaat,
- Snij je zelf je friet? Kook deze dan kort voor het frituren of bakken,
- Bewaar je aardappelen donker en koel, maar niet in de koelkast.
Referenties: Voedingscentrum (2019) Bak goed, bak goudgeel. Voor minder acrylamide. Geraadpleegd op 7-2-2019 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/acrylamide-bak-goed-bak-goudgeel.aspx