Uit onderzoek blijkt dat er een stofje in hete pepers zit dat er voor zorgt dat het lichaam meer energie verbruikt. Dit stofje noemen we capsaïcine. Door gebruik te maken van hete pepers bij de maaltijd gaat de zogenoemde thermogenese omhoog. Dit is de energie die het lichaam gebruikt om de voeding te verbranden. Ook kunnen hete pepers de trek beïnvloeden waardoor je minder gaat eten.

Er zijn daarentegen ook onderzoeken die geen effecten laten zien. Het lijkt dat de dosering heel belangrijk is voor het gewenste effect. Maar deze dosering zijn vaak erg hoog te noemen. Tot wel 10 gram in supplementvorm. Terwijl we ongeveer 1 gram peper per dag kunnen verdragen.

Een recent onderzoek aan de universiteit van Maastricht laat zien dat een dagelijkse inname van 2,56 mg capsaïcine, wat overeenkomt met 1 gram rode peper, een hele kleine invloed heeft op de energiebehoefte. Je gaat er simpelweg geen kilo’s méér door afvallen.

Het beste is toch om kritisch naar je voeding te kijken en op die manier de calorie-inname te verlagen. Hete pepers kan je zien als een hulpmiddel, maar heeft een gering effect.