In bijna alle light-frisdranken en toetjes bijvoorbeeld zit aspartaam. In kauwgom en tandpasta, in zoetjes natuurlijk, maar ook in veel medicijnen. Nu zou uit een studie blijken dat de kans op kanker toeneemt bij ratten die de kunstmatige zoetstof binnenkrijgen. En hoe meer aspartaam, hoe groter het risico.

In 2005 verschenen al de eerste resultaten van deze megastudie van het Ramazzini Instituut voor kankeronderzoek en milieuwetenschappen in Italië. Vele honderden ratten kregen via de voeding aspartaam toegediend. Volgens het onderzoek verhoogde het gebruik van aspartaam de kans op kanker, onder meer op borstkanker.

Daarbij is volgens het onderzoek van belang hoevéél van de zoetstof wordt gebruikt. De onderzoeker drong erop aan dat voedings- en gezondheidsautoriteiten de toegestane hoeveelheden aspartaam in voeding opnieuw onder de loep zouden nemen.

Tot nu toe wordt aangeraden per dag niet meer dan 40 milligram per kilo lichaamsgewicht te gebruiken. Dat is voor een volwassene van 65 kilo iets meer dan 2,5 gram per dag. Die hoeveelheid zal bij een normaal eetpatroon niet snel worden overschreden. Om de maximale hoeveelheid aspartaam binnen te krijgen, zou je bijvoorbeeld 4,3 liter cola-light moeten drinken.

Toen de eerste resultaten van het onderzoek van het Italiaanse instituut verschenen, heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid opnieuw onderzoek laten doen. Die oordeelde vorig jaar mei, dat de beweringen in het Italiaanse onderzoek niet worden bewezen en dat er geen reden is om de aanbevolen hoeveelheden voor aspartaam te veranderen.

Maar er zij mensen die ook dit onderzoek wantrouwen en er zijn er zelfs die beweren dat onderzoekers worden omgekocht door de zoetstof-industrie. Meer nieuw onderzoek valt dus ongetwijfeld te verwachten.