Wat zijn oliën?

Oliën zijn vloeibare vetten die gebruikt worden bij de bereiding van voedingsmiddelen. Vet is een brandstof voor het lichaam. Daarnaast bevat olie vitamine E. De meeste plantaardige oliën zijn rijk aan onverzadigd vet. Alleen kokosolie en palmolie bevatten veel verzadigd vet.

Het advies is om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Hiermee daalt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom geldt het advies om te bakken in vloeibaar vet, in plaats van vast vet.

Rookpunt

Bij verhitting in de pan verandert de structuur van vet geleidelijk totdat het uiteindelijk gaat walmen. Als dit gebeurt spreken we van het rookpunt. Als het rookpunt is bereikt, verbranden stoffen in de olie en breken ze af. Hierbij ontstaan schadelijke stoffen en is de olie niet meer geschikt om te eten.

Bij bakken, wokken en braden wordt de temperatuur van de pan en de olie tussen de 180 tot 230 graden Celsius. Er zijn bereidingsvetten die deze temperatuur niet verdragen, omdat ze niet zuiver zijn. Dit geldt voor: boter, extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Deze hebben een rookpunt onder de 180 graden Celsius. Andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie, zijn wel geschikt om in te bakken of te wokken. Zo maak je de gezonde keuze!