Wat is biologisch? 
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Om een biologisch keurmerk te krijgen zijn er veel wettelijke voorschriften waar een product aan moet voldoen.

Aan welke voorwaarden moet een product voldoen?
De lijst aan voorwaarden om in aanmerking te komen voor een keurmerk is ontzettend lang. Over het algemeen komt het erop neer dat er rekening wordt gehouden met welzijn van het dier. Verder zijn er ook richtlijnen voor de verwerking van de producten. Er mag geen gebruik worden gemaakt van chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen.

Is biologisch eten gezonder?
De variatie tussen voedingsstoffen in biologische producten, zoals groenten en fruit, verschilt sterk per seizoen, regio en gebruikte rassen. Hierdoor is er niet voldoende onomstotelijk bewijs dat biologische voeding qua voedingswaarde afwijkt van niet-biologische voeding. Ook is er geen bewijs dat biologische voeding het risico op ziekten, zoals kanker verlaagt. Bovendien: er zijn ook biologische koeken verkrijgbaar, maar die zitten nog steeds vol met suiker en vet. Toch denken mensen vaak wél dat dit gezonder zou zijn dan een ‘gewone’ koek.

Wel of niet biologisch?
Er is geen overduidelijk bewijs dat biologisch eten beter is voor onze gezondheid. Er zijn natuurlijk genoeg andere redenen om wel biologisch te eten, het dierenwelzijn bijvoorbeeld.