Afbraak van botten
Osteoporose is het brozer of poreuzer worden van de botten waardoor deze minder sterk worden. Je lichaam is constant bezig om nieuw botweefsel aan te maken. Oud botweefsel verdwijnt en daar komt nieuw weefsel voor in de plaats. Zo lang dit in balans is, is er niets aan de hand. Tot aan je 30ste is de aanmaak van botweefsel groter dan de afbraak, maar daarna kan de afbraak harder gaan. En zo worden je botten door de jaren heen minder sterk. De kans dat je iets breekt of dat bijvoorbeeld je wervels inzakken, wordt daarmee groter.

De kans op botontkalking neemt toe door: erfelijk aanleg, de overgang, vervroegd in de overgang komen met een laag lichaamsgewicht, te weinig calcium of vitamine D, extreem veel afvallen. Maar ook onvoldoende botopbouw tijdens de jeugd, te weinig lichaamsbeweging en overmatig alcoholgebruik en roken of bepaalde medicijnen kunnen botontkalking vergroten.

Wat kun jij doen om botontkalking tegen te gaan?
Genezen van botontkalking is niet mogelijk, daarom is het belangrijk om het risico op latere leeftijd al zo vroeg mogelijk te verkleinen. Dit kun je doen door:

Vanaf jonge leeftijd al voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen
Calcium is een bouwsteen voor je botten. Onze grootste bron van calcium is zuivel; melk, karnemelk, yoghurt, kwark, kaas. Ook melksoorten als sojamelk zijn tegenwoordig met calcium verrijkt. Vitamine D heb je nodig om de calcium in je botten op te kunnen nemen, en vind je in margarine en halvarine, vloeibare bak-en-braad producten, vlees, eieren, vette vis. Ook maak je vitamine D aan met behulp van zonlicht, maar die is alleen in de zomer sterk genoeg om voldoende aan te maken.

Blijf voldoende bewegen
De impact van je beweging, de botbelasting, geeft je botten een seintje dat ze sterk moeten blijven om niet te breken. Beweging waarbij de zwaartekracht een rol speelt,zoals wandelen, tennis, joggen, belast de botten meer dan beweging waarbij dit niet het geval is, zoals fietsen of zwemmen.

Let op je zoutinname
Wanneer je veel zout eet, dan wordt het overschot samen met calcium uitgeplast. Minder zout eten kan zo de afbraak van botten tegengaan. 80% van onze zoutinname komt uit producten als broodbeleg, brood, zuivel, soepen, sauzen etc. Hier kun je rekening mee houden door zelf niet meer zout aan je eten toe te voegen. Maak liever gebruik van kruiden en specerijen.

Ben je niet zeker of je een groter risico hebt op botontkalking? Overleg dan met je huisarts.

Bron:
Voedingscentrum