Waarom volkorenbrood?
Volkorenbrood bevat veel vezels en andere belangrijke voedingsstoffen zoals B-vitamines en ijzer. Volkorenproducten hangen samen met een langere kans op diabetes type 2, hartziekten en beroertes. Daarnaast zijn de vezels belangrijk voor een goede stoelgang.
Brood wordt gemaakt van graan, bijvoorbeeld tarwe. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen, terwijl voor witbrood alleen de kern van de korrel wordt gebruikt. Hiervoor bevat wit brood minder vezels en voedingsstoffen dan volkorenbrood.
Zo donker mogelijk?
Vaak wordt gedacht dat hoe donkerder het brood, hoe gezonder het dan is. Maar de bruine kleur zegt niet altijd iets over het vezelgehalte van brood. Soms wordt brood donkerder gemaakt, bijvoorbeeld met gebrande mout. Hoe donkerder, hoe gezonder is dus niet altijd het geval.
Je kan het etiket controleren of een brood daadwerkelijk volkoren is. Volkorenbrood is namelijk een bij wet beschermde term en mag alleen op de verpakking staan als het daadwerkelijk volkoren is. Een vezelrijk brood moet tenminste 6 gram vezels per 100 gram bevatten. Je kan ook de ingrediënten controleren en kijken of er gebruik is gemaakt van volkorenmeel. Als er alleen tarwebloem of tarwemeel staat is het niet volkoren.