Vezels in brood zorgen voor minder trek
Vezels in brood zijn belangrijk voor een goede stoelgang en ze geven een verzadigend gevoel, waardoor je minder snel weer trek krijgt in iets lekkers.
Brood is grofweg te verdelen in wit-, bruin-, volkorenbrood. Het grootste deel van de vezels, vitamines en mineralen, bevindt zich in de buitenste laag van de korrel, de zogenaamde zemel. Het binnenste deel van de korrel, het meellichaam, bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten. Omdat de gehele tarwekorrel bij de bereiding van volkorenbrood wordt gebruikt, bevat deze broodsoort in vergelijking met bruinbrood en witbrood de meeste vitamines, mineralen en vezels.
Volkorenbrood mag niet verward worden met meergranenbrood. Meergranenbrood wordt, zoals de naam al aangeeft, van meerdere graansoorten gemaakt. Bijvoorbeeld tarwe en maïs of gerst en rogge. Het gehalte aan vezels, vitamines en mineralen in meergranenbrood verschilt per soort. Dat komt doordat verschillende graansoorten verschillende voedingsstoffengehaltes hebben. Om te weten of er veel of weinig vezels in een meergranenbrood zitten kun je kijken of het is gemaakt van volkorenmeel, (tarwe)meel of bloem. Een meergranenbrood waarvan volkoren meelsoorten het voornaamste bestanddeel zijn, zal meer vezels bevatten dan een meergranenbrood dat vooral bloem bevat.

Wist je dat: Heel donker brood zijn kleur niet te danken heeft aan een hoog vezelgehalte, maar dit komt doordat het graan licht gebrand is? De kleur van het brood zegt dus niets over het vezelgehalte!

Brood bevat weinig vet
Brood bevat nauwelijks vet en het vet dat erin zit, is overwegend het gezonde, onverzadigd vet. Het is veel belangrijker op het beleg te letten. Want juist beleg kan veel ongezonde verzadigde vetten bevatten.

Jodium zorgt voor een goede stofwisseling
Vooral bruin-, meergranen- en volkorenbrood zit boordevol vitamines en mineralen. Denk hierbij aan B-vitamines, ijzer, zink, koper, magnesium, selenium, kalium, fosfor en jodium. Voornamelijk jodium is belangrijk, het heeft invloed op de werking van de schildklier. Dit orgaan is onder andere verantwoordelijk voor het goed functioneren van stofwisselingsprocessen. Jodium wordt aan brood toegevoegd door middel van bakkerszout. Om voldoende jodium binnen te krijgen moet je minimaal 3 sneden brood per dag eten. Broodvervangende producten bevatten niet altijd jodium. Wil je weten of er aan het product dat jij gebruikt jodium is toegevoegd? Kijk dan op het etiket of het bakkerszout bevat.

Gezond snacken met brood
Brood kan ook een gezond tussendoortje zijn. Heb je lekkere trek? Probeer dan eens een krentenbol of een sneetje roggebrood besmeerd met light roomkaas of 20+ smeerkaas.

Bron: www.brood.net