Synovate is een onderzoeksbureau dat een groot onderzoek heeft gedaan naar gezond leven, gewichtscontrole en de houding ten opzichte van eten en bewegen. Zij deden het onderzoek in 13 landen, waaronder 1000 Nederlanders. Hieruit kwam naar voren dat drie kwart van de mensen let op gezonde voeding en het zelfde percentage zegt dat zij zich ook beter voelen wanneer ze gezond eten. Toch zegt ook 30% dat ze junkfood niet op zullen geven. Een kwart van de ondervraagden gaf aan meer te gaan sporten als zij ongezond hadden gegeten. Verassend dat we dus niet ons eten aanpassen, maar ons bewegingspatroon. Het blijkt dat we de afgelopen jaren steeds meer zijn gaan bewegen, maar toch stijgt het aantal mensen met overgewicht. Professor Boyd Winburn uit Australie deed een omvangrijk onderzoek en concludeerde dat, ondanks dat we meer zijn gaan bewegen de laatste jaren, er toch veel meer calorieën werden gegeten t.o.v. de jaren zeventig. Met als gevolg de overtollige kilo's.

Natuurlijk speelt gemak ook een rol. Het is makkelijk om iets kant en klaar te halen dat al bereid is. Toch neem je dan al snel te veel calorieën tot je. Een gemiddeld menu bij een fastfoodrestaurant komt al gauw op 1200 kcal, terwijl een gewone maaltijd (stukje vlees, aardappelen en groenten) rond de 600 kcal uitkomt. Dat is de helft minder dan het hamburgermenu.

De prijs van een hamburgermenu ligt hoger dan een gezonde maaltijd thuis. Aan de prijs kan het dus niet liggen. Wel aan het feit dat door de huidige economische malaise de uitgave van grote dingen, zoals auto's, tv's en dure vakantie wordt uitgesteld. Zo ook het bezoeken van een restaurant. Fastfood is goedkoper dan een avondje in een restaurant eten. De fastfoodsector heeft dan ook als enige horecaonderdeel niet te lijden onder de verslechterde economie.

Het bijzondere is dat een deel van de ondervraagde Nederlanders (24%) ook zelf aangaven dat hun overgewicht veroorzaakt werd door ongezond eten. Maar ook ongezonde eetgewoontes, zoals onregelmatig eten scoorde hoog. Als we het hebben over de beleving van fastfood, dan geeft 34% aan dat ze dit eten als troost. Verdrietig zijn of boos kunnen dus een trigger zijn om fastfood te halen. En ja, als het dan dicht in de buurt is blijkt de stap snel gemaakt.

Het is natuurlijk geen probleem om 1 keer in de maand een menu te bestellen bij een fastfoodrestaurant. Komt het vaker voor, dan zijn er gelukkig ook betere keuzes te maken dan bijvoorbeeld een Big Mac. Je kan een klein portie friet nemen, een lekkere salade en een frisdrank die light is. En dat ijsje als toetje? Beter om dat over te slaan en thuis uit de vriezer een waterijsje te nemen.

Bron: Synovate, ed.nl