Onderzoek
Dit blijkt uit een groot onderzoek onder ruim 50.000 mensen. Er waren eerder al onderzoeken die het verhoogde risico aantoonden bij hete thee. Maar in dit onderzoek is specifiek gekeken vanaf welke temperatuur het risico stijgt. Het onderzoek is uitgevoerd in Noordoost Iran. Hier zijn inwoners gewend om thee heel heet te drinken. Slokdarmkanker komt hier ook relatief veel voor.

Drink niet te heet en niet te snel
In het onderzoek werd de thee gedronken op een temperatuur van meer dan 60 graden Celsius. Dit ging samen met 41% meer kans op slokdarmkanker dan thee wat minder heet drinken. Ook het snel drinken van thee bleek het risico te verhogen. Deelnemers die binnen 2 minuten hun thee opdronken hadden namelijk 51% meer kans op slokdarmkanker dan als ze er 6 minuten over doen. Dat is logisch, omdat de thee in de tussentijd kan afkoelen.

Advies
Het te heet of te snel drinken van hete thee kan mogelijk de slokdarm beschadigen. Hierdoor neemt het risico op slokdarmkanker toe. Het advies is dan ook om hete dranken te laten afkoelen onder de 60 graden Celsius voordat je het drinkt. En als je het drinkt, niet te snel te drinken.

Bron: Islami, F. et al (2019) A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma.