Uit een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat de helft van de Nederlanders duurzamer wil eten, maar wat houdt duurzaam eten precies in? En hoe pak je dit aan? Hoe weet je bijvoorbeeld of een product duurzaam is of niet, en waar je op moet letten? Hieronder een aantal handige handvatten hoe je duurzamer kunt gaan leven.

Wat is duurzaamheid?

Eigenlijk is het heel simpel, duurzaamheid wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met het milieu, dier en mens.

Waar herken je de duurzame producten aan?

Er bestaan een aantal keurmerken om aan te geven dat er bij het maken van het product rekening gehouden is met het milieu, dier en mens. Hieronder een aantal toegelicht de je geregeld zal tegenkomen.

EKO keurmerk

Het EKO keurmerk is het Nederlandse keurmerk voor biologische producten. Biologische producten bevatten geen kunstmatige geur-, kleur, en smaakstoffen en geen genetisch gemodificeerde ingrediënten. Bij het verbouwen wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook moeten ze aan bepaalde regels voor dieren welzijn voldoen. Het EKO keurmerk vind je op de voorkant van de verpakking.

Max Havelaar keurmerk

Het Max Havelaar Keurmerk staat voor eerlijke handel. Het doel is om de werk- en leefomstandigheden op en rond de plantages te verbeteren, de nadruk ligt op eerlijke en directe handel met producten uit ontwikkelingslanden. Het keurmerk garandeert dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Fairtrade

Het Fairtrade keurmerk staat ook voor eerlijke handel en heeft hetzelfde doel als het Max Havelaar keurmerk. Door een Fairtrade product te kopen, draag je bij aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder goed hebben dan wij.

Milieukeur

Een product krijgt een Milieukeur wanneer het vergeleken met soortgelijke producten minder belastend is voor het milieu.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk erkent en beloont duurzame visserijen. Producten die op een duurzame wijze gevangen worden krijgen een keurmerk. Door vis te kopen met het MSC keurmerk kun je thuis of wanneer je uit eten bent op verantwoorde wijze genieten van je vis.

Waar te koop?

De meeste van deze producten zijn gewoon te koop in de supermarkt. Supermarkten gaan steeds meer duurzame producten verkopen. Op dit moment hebben supermarkten gemiddeld 90 biologische producten en 20 fairtrade producten in de schappen. Plus en Jumbo hebben de meeste duurzame producten in de schappen.

Duurzaam eten is toch heel duur?

Mensen kiezen vaak niet voor duurzame producten omdat ze deze te duur vinden. In sommige gevallen zijn duurzame producten ook wel iets duurder, maar dit is zeker niet altijd het geval. Bovendien worden de prijsverschillen tussen biologische en reguliere producten steeds kleiner. Vergelijk zelf eens de prijzen van biologische en reguliere producten in de supermarkt.

Tips om duurzaam te eten

  • Koop duurzame producten
  • Vervang vlees ook eens door peulvruchten of vleesvervangers. Deze producten zijn veel minder belastend voor het milieu dan vlees.
  • Wees matig met vlees, vis en zuivel Voor het verbouwen van veevoer i s veel water, land en energie nodig. Daarbij komt dat dieren ook mest produceren dat bijdraagt aan milieuvervuilingen en het broeikas effect.
  • Vermijd producten die vervoerd worden per vliegtuig. Vervoer per vliegtuig is meer belastend dan bijvoorbeeld vervoer per boot of vrachtwagen.
  • Eet vooral groente en fruit van het seizoen. Kijk op Milieu Centraal voor de groente- en fruitkalender.
  • Koop niet te veel bederfelijke producten in een keer, zoals zuivel, vlees en fruit
  • Kies ook eens voor een duurzaam restaurant om uit eten te gaan, kijk op puuruiteten voor duurzame restaurants bij je in de buurt.

Bron: Voedingscentrum.nl