Sommige vissoorten dreigen uit te sterven door overbevissing en bijvangst (bijvangst is de vangst van andere vissoorten of dieren waarop niet bedoeld gevist wordt). Je kunt dit helpen voorkomen door te kiezen voor duurzaam gevangen of duurzaam gekweekte vis of voor vis van het seizoen.

Zo zie je of vis milieuvriendelijk is
Bij wilde vis telt de vraag of de soort met uitsterven bedreigd is, en hoe de vis gevangen is. Bepalend voor de milieuvriendelijkheid van kweekvis zijn onder meer de hoeveelheid wilde vis die nodig is voor visvoer, de milieuvervuiling door diergeneesmiddelen in het water en het energieverbruik bij de kweek.

Tips
Let op keurmerken, zoals MSC-keurmerk,Naturland,Soil Associationen het Waddengoud-keurmerk. Deze stellen eisen op gebied van bijvoorbeeld duurzame of biologische visserij, ofmilieuvriendelijkheid.

De Viswijzer van Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds helpt je bij het maken van een verantwoorde keuze.

Eet bij voorkeur vis van het seizoen en liever niet in zijn paaiseizoen. Het paaiseizoen is de periode dat vissen samenkomen in paaigebieden om zich voort te planten. Wil je toch vis eten in zijn paaitijd? Kies dan voor kweekvis of diepvries.

Wist je dat: Sommige vissoorten in het paaiseizoen minder van vleeskwaliteit zijn? Vooral platvissen zijn hier gevoelig voor. Meer weten over vis van het seizoen? Download dan de viskalender.

Bronnen:
Milieucentraal.nl
Goedevis.nl
Visinfo.be