• Maak je eigen aardappelpuree. Zo heb je in de hand hoeveel aardappels je gebruikt en wat er in gaat.
  • Gebruik kookvocht, magere of halfvolle melk om de stamppot smeuïg te maken.
  • Gebruik vloeibare bakboter of halvarine in plaats van roomboter
  • Het is met een stamppot vaak moeilijk om aan 200 gram groente te komen. Voeg daarom wat meer groente toe en wat minder aardappels. Zo kom je aan de aanbevolen hoeveelheid groente en krijg je minder calorieën binnen.
  • Kies voor magere vleessoorten zoals magere rookworst, tartaar, biefstuk, kipfilet (gekruid in braadzak of gerookt), een stukje vis of een vleesvervanger.
  • Je kunt stamppot maken van heel veel verschillende soorten groente; denk eens aan prei, zuurkool, broccoli, spruitjes, venkel, rucola of bietjes. Waarom zou je het bij een groente laten? Je kunt ook verschillende soorten combineren om een lekkere stamppot te maken.
  • Jus kun je makkelijk magerder maken door het bakvet van het vlees aan te lengen met water. Je kunt deze op smaak maken met wat bouillon, kruiden en specerijen, tomatenpuree of jus maken van juspoeder.
  • Wil je meer smaak? Een paar zongedroogde tomaatjes, frisse appel of sinaasappel, grove mosterd, azijn, wat reepjes rauwe ham, basilicum, tijm of oregano, pikante paprikapoeder of currypoeder geven je stamppot een boost.

 

Bronnen:
Gezondheidsnet.nl
Voedingscentrum.nl