Regelmaat en timing
Goed en regelmatig eten is goed voor de spijsvertering. Dit hebben we nodig om overdag voldoende energie te hebben om goed te kunnen functioneren. Hierdoor neemt het gevoel van vermoeidheid overdag af. Kies bij voorkeur voor meerdere kleine maaltijden over de dag. Op die manier houdt je overdag je energiepeil op niveau. Het eten van suikerrijke maaltijden kan een korte energiepiek geven, wat overgaat in een dipje en vermoeid gevoel. Probeer dit te vermijden. Kies liever niet voor een zware maaltijd of maaltijd met veel vet in de avond. Deze zorgen namelijk voor een snellere stofwisseling. Je lichaam moet harder werken om het voedsel te verteren. Hierdoor neemt de lichaamstemperatuur toe, waardoor het lichaam minder slaperig voelt en je minder goed kan slapen. Daarnaast is de kans groter dat je ’s nachts wakker wordt bij een snellere spijsvertering.
Gezonde voeding
Gezonde voeding is belangrijk voor een betere nachtrust. Door ongezond te eten, voelt men zich overdag vaker moe, omdat het lichaam niet voldoende energie heeft. Een voedingsstof die kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen is tryptofaan. Dit eiwit maakt het hormoon melatonine aan. Tryptofaan komt voor in melk, kip, kalkoen, rijst, eieren en spinazie. Een optimaal effect is door deze voedingsmiddelen te combineren met koolhydraatrijke producten zoals pasta of aardappelen.
Vitaminen
Sommige vitaminen zijn belangrijk voor de productie van slaaphormonen. Zo heeft vitamine B6 een functie bij het aanmaken van melatonine. Vitamine B6 komt voor in volkoren producten en bananen. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol tijdens de REM-slaap, de fase waarin we dromen. Het voorkomt dat we steeds wakker worden. Vitamine B3 zit van nature in vlees, kip, vis en paddenstoelen. Voor een uitgerust gevoel overdag is vitamine B12 belangrijk. Vooral veganisten lopen een risico op een tekort omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten.
Zorg voor een gezond gewicht
Overgewicht kan een negatieve invloed hebben op de nachtrust. Het kan leiden tot slaapproblemen zoals snurken en slaapapneu.
Vermijdt alcohol, cafeïne en nicotine
Alcohol, cafeïne en nicotine hebben een stimulerende werking en kunnen ervoor zorgen dat je weer alert wordt. Vermijdt deze stoffen dus voor het slapen gaan. Alcohol zorgt er misschien voor dat je gemakkelijker in slaap valt, maar je lichaam moet hard werken om dit af te breken. Hierdoor neemt je slaapkwaliteit af en wordt je alsnog niet uitgerust wakker. Let erop dat cafeïne lang actief blijft in het lichaam, vermijdt dit liever binnen 4 uur voor het slapen gaan.
Wat is jouw eerste stap naar een betere nachtrust?
BRON: Slaap Informatie Centrum