Kersenyoghurt met meer suiker dan kers
Je loopt door de supermarkt op zoek naar een lekker toetje. Je ziet een pak ‘kersenyoghurt’ staan met wat kersen en een koe op de verpakking. Je zou denken dat deze yoghurt lekker vol kersen zit, maar niets is minder waar! Bekijk je de ingrediëntenlijst dan bestaat het voor maar 2% uit kers en 2% kersensap. Kijk je nog iets beter, dan blijkt het product zelfs meer toegevoegde suiker dan kersen te bevatten!
Mag dit wel?
Een vraag die misschien bij je opkomt is, mag dit dan wel? In veel gevallen is het antwoord ‘ja’ want de meeste fabrikanten houden zich aan de regels maar weten wel heel goed hoe ze hun product mooier/gezonder kunnen laten lijken dan het daadwerkelijk is. Soms zoeken ze hierbij echt de grenzen op. Als er op het product met de naam of afbeeldingen wordt gesuggereerd dat het bijvoorbeeld ‘peer’ bevat, is de fabrikant verplicht de hoeveelheid peer op de ingrediëntenlijst te vermelden, dit wordt dan ook vaak netjes volgens de wetgeving gedaan. Zo komt het dat een perenijsje een perenijsje mag heten, terwijl deze maar uit 1/15e peer bestaat.
Tips voor het lezen van een etiket
Natuurlijk kan zo’n perenijsje met 1/15e stukje peer alsnog heerlijk smaken. En hoef je niet elk voedingsmiddel uitgebreid te inspecteren. Maar wees je ervan bewust dat wat er op het etiket staat niet altijd is wat het lijkt. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:
- Het is misschien een inkoppertje maar: lees de ingrediëntenlijst! Het meest gebruikte ingrediënt in het voedingsmiddel staat bovenaan, daarop volgen op aflopende volgorde de rest van de ingrediënten. Staat bij zo’n perenijsje het ingrediënt ‘peer’ ergens onderaan de lijst, dan weet je zeker dat er geen grote hoeveelheid peer in zit!
- Een fabrikant wil niet graag dat een vorm van suiker bovenaan de ingrediëntenlijst staat. Wat sommige fabrikanten dan doen is verschillende soorten suikers toevoegen met andere benamingen zoals : bruine suiker, glucosestroop, fructose en sucrose. Allemaal worden ze in een kleinere hoeveelheid toegevoegd zodat ze net geen hoge positie krijgen in de ingrediëntenlijst. Maar bij elkaar opgeteld kan dit dus een hoop suiker zijn! Wees je hiervan bewust.
- Let ook op de portiegroottes die op producten staan vermeld, op flesjes frisdrank van 500 ml staat bijvoorbeeld het aantal calorieën van 1 portie, er wordt dan echter van een portie van 250 ml uitgegaan, terwijl je in de praktijk vaak het hele flesje opdrinkt.
Bronnen:
Nvwa.nl
Foodwatch.org
Wijwordenwakker.nl
Elsevier.nl
Vmt.nl
Voedingscentrum.nl