Alarmsignalen voor veel mensen geen reden tot bezoek aan de huisarts

Darmklachten, zoals een blijvende verandering in het ontlastingspatroon, bloed of slijm bij de ontlasting en een gevoel van onvolledige darmlediging kunnen alarmsignalen zijn voor darmkanker. Toch gaf 18% van de ondervraagden tijdens een onderzoek aan niet naar de huisarts te gaan als zij het gevoel hebben dat de darm niet volledig wordt geleegd bij de stoelgang. Zonde, want darmkanker is goed behandelbaar als je er op tijd bij bent!

Darmklachten

Gelukkig zijn niet alle darmklachten een signaal voor darmkanker; iedereen heeft er wel eens last van. Veel voorkomende klachten zijn obstipatie (verstopping) of diarree (buikloop). Ook rommelingen, een opgeblazen gevoel en kramp in de buik komen vaak voor. Obstipatie wordt meestal veroorzaakt doordat de voedselbrij te lang in de dikke darm blijft. Hier wordt er vocht aan onttrokken, en als dit langer duurt dan nodig is wordt de ontlasting hard en droog, wat pijnlijk kan zijn bij de stoelgang. Bij diarree is de ontlasting juist dun en waterig, en de aandrang kan heel plotseling en hevig opkomen. Medicijnen kunnen door de diarree soms minder goed opgenomen worden en werken dan minder goed (zoals de anticonceptiepil). Diarree is meestal na een paar dagen over of sterk verminderd.

Wat kunt u doen voor een goede stoelgang?

  • Voldoende vezels. Vezels stimuleren de darmwerking en houden vocht vast waardoor de ontlasting soepeler blijft. Bouw de hoeveelheid vezels het liefst rustig op, plotseling meer vezels kan tijdelijk voor darmklachten zorgen. Vezels zitten onder andere in volkorenbrood en -pasta, zilvervliesrijst, groente en fruit.
  • Voldoende drinken. Omdat vezels vocht vasthouden is er voldoende vocht nodig, als dit er niet is werken de vezels averechts. Probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken (dit hoeft niet alleen maar water te zijn).
  • Negeer aandrang niet. Ga naar het toilet als u aandrang voelt, als u dit uitstelt kan de ontlasting te hard worden.
  • Bewegen. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Beweging stimuleert de darmwerking!
  • Kauw uw eten goed en neem de tijd. Door te schrokken slikt u meer lucht in, wat kan zorgen voor winderigheid.

Let er verder bij diarree extra op dat u voldoende drinkt. Bij de apotheek kunt u speciale oplospoeder (ORS) halen die helpt bij vochtverlies. Ook sinaasappelsap en heldere soep kan helpen. Zorg ook voor goede hygiëne om besmetting of her-besmetting te voorkomen. Het is dus belangrijk na elk toiletbezoek uw handen goed te wassen!

Vermijd bij winderigheid producten die voor extra gas zorgen (frisdrank met prik, bier, peulvruchten, koolsoorten, ui en prei) en sorbitol (omdat dit laxerend kan werken).

Taboe?

Veel mensen schamen zich ervoor om het over hun darmproblemen te hebben. Begrijpelijk, maar helemaal niet nodig. Uw arts en diëtist horen deze klachten vaak en kunnen u hierbij helpen.

Kijk daarom eens achterom na het toiletbezoek, en blijf niet met uw darmklachten rondlopen!

Meer lezen?

Probiotica - welke werken echt?

Maag-Lever-Darm stichting: Nederlanders niet allert op signalen darmkanker

http://www.spijsvertering.info/