Vruchtgroenten zoals aubergines, tomaten, komkommers, paprika’s en courgettes kan je beter niet in de koelkast bewaren. Onder de 8°C bederven deze vruchtgroenten juist sneller door de kou. Daarnaast worden de smaakstoffen eerder afgebroken. En dat is zonde, omdat ze zo minder lekker smaken!

Bladgroenten zoals spinazi, sla en andijvie & koolsoorten als broccoli, spruitjes en bloemkool kunnen het beste in de groentela van de koelkast bewaard worden. Net als prei en bleekselderij. In de groentela is de vochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast. Daardoor drogen groenten minder snel uit en blijven ze langer vers.

Wintergroenten zoals aardappelen, uien, wortelen en pastinaak kun je beste op een koele, droge en donkere plek bewaren. Denk aan een voorraadkast, de garage of gewoon in een keukenkast. Als het maar uit de zon staat. Hierdoor kan je deze soort groenten wel twee tot vier weken bewaren.

Voorgesneden groenten moeten in de koelkast bewaard worden, ongeacht om welke groente het gaat. Het beste is om ze in de originele verpakking te bewaren. Dit geldt niet alleen voor voorgesneden groenten maar voor alle groenten. Laat bijvoorbeeld je komkommer dus altijd in zijn folie zitten om vroegtijdig bederf en dus verspilling te voorkomen.

Tip! Als je dit allemaal niet kan onthouden is het misschien handig om de Ja/Nee sticker voor op de koelkast te bestellen. Dit kan gratis via deze link: http://webshop.voedingscentrum.nl/ja-nee-koelkaststicker.html

Wees creatief!

Te veel groenten over wat uiteindelijk toch niet wordt gegeten of al bijna bedorven is? Maak er dan wat leuks en lekkers van! Snijd bijvoorbeeld voor een  ratatouille alle groenten in kleine blokjes en roerbak ze met olie, knoflook en ui in de pan. Dit is ook lekker met Turks brood en koriander als topping. Ook kan je van de overgebleven groenten een heerlijke soep maken door de groenten te koken en pureren met een beetje light kook room. Deze kan je prima nog een maand in de diepvries bewaren. Zo heb je altijd een snelle en gezonde maaltijd op voorraad!

Bron:
Milieuennatuur.nl
Voedingscentrum.nl