Gedroogd fruit
Gedroogd fruit kent vele soorten, zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen, dadels, of een mix van verschillende fruitsoorten, beter bekend als tutti frutti. Door het proces van drogen verminderd het aantal vitamines, zoals vitamine C, aanzienlijk maar daar tegenover zitten er nog genoeg waardevolle voedingsstoffen in. Gedroogd fruit bevat aanzienlijk minder vocht van vers fruit, het is daarom ook veel langer houdbaar.
Boordevol vitamines, mineralen en vezels
Vitamine B1 en B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium zijn bijvoorbeeld nog voldoende aanwezig. Daarbij zijn veel gedroogde vruchten rijk aan voedingsvezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en geven ook vol gevoel. Ook daarom is gedroogd fruit een gezonde keuze. Omdat vers fruit een hoger gehalte aan vitamines, mineralen en vocht bevat is het niet aan te raden om vers fruit geheel te vervangen door gedroogd fruit, wissel het lekker af!
Lekker voor elk moment
Met gedroogde vruchten kun je lekker variëren en ze zijn prima te verwerken door warme gerechten of door salades. Probeer eens wat gedroogde pruimen of vijgen door de magere yoghurt, als toetje. Gedroogde fruit is ook lekker als tussendoortje, en een gezondere keus dan snoep. Let wel op de hoeveelheid die je neemt, zo weegt een gedroogde pruim ongeveer 8 gram en een verse pruim gemiddeld 40 gram, maar beide bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën. Dit komt omdat de verse pruim nog al het vocht bevat wat niet meer in het gedroogde fruit zit. En wist je dat een kleine gedroogde dadel qua calorieën ook te vergelijken is met een pruim? 2 verse pruimen telt als 1 stuk fruit, 2 gedroogde pruimen of 2 gedroogde dadels dus ook!
Pas op met toegevoegd suiker
Sommige soorten gedroogde fruit zijn gesuikerd, ze bevatten dan extra toegevoegd suiker, soms in de vorm van een fruitsap zoals ananassiroop. Bekijk daarom goed de ingrediënten op het etiket als je gedroogd fruit koopt!
Bronnen:
Gezondheidsnet.nl
Voedingscentrum.nl