F. van Thijn, MyDailyLifestyle

Vorige maand toonden Duitse wetenschappers aan dat frites en chips een kankerverwekkende stof bevatten. Glycidamide ontstaat bij het verhitten van aardappelproducten. De stof zou bij zoogdieren zelfs in kleine doses al leiden tot veranderingen in lichaamscellen. Maar het Voedingscentrum heeft berekend dat de hoeveelheden glycidamide in frites en chips klein zijn, in verhouding tot de glycidamide die we al op andere manieren binnenkrijgen.

In veel heel gewoon dagelijks voedsel, zoals brood, koffie en chips zit de stof acrylamide. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in glycidamide, Glycidamide is kankerverwekkend gebleken in proefdieren. Op basis van dierproeven wordt acrylamide gezien als "mogelijk" kankerverwekkend voor de mens. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om te zeggen of de stof kankerverwekkend is bij de mens.

Dat de stof acrylamide in voedsel voorkomt, is sinds 2002 bekend. Sindsdien is er veel onderzoek naar gedaan. De hoogste gehaltes acrylamide zitten in chips, zoutjes, pepernoten en ontbijtkoek. In patat zit minder, en nog kleinere hoeveelheden komen voor in kruidnootjes, brood, beschuit, cornflakes, crackers, donker roggebrood, toast en koffie.

Het blijft wel verstandig om te letten op acrylamide en daarmee glycidamide. In Nederland probeert men in overleg met de industrie de vorming van acrylamide in voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. De hoeveelheid in ontbijtkoek en chips is sinds 2002 al sterk verminderd.

Voor de meeste consumenten zijn gebakken aardappelproducten, zoals chips en frites, de belangrijkste bronnen van acrylamide.

De hoeveelheid acrylamide die we binnenkrijgen kunnen we dus beperken door een gevarieerde voeding en een matig gebruik van chips, zoutjes en patat. En de gebakken aardappeltjes en frites moeten niet bruin, maar goudgeel worden gebakken. Frites kan beter in kleine porties worden klaargemaakt en niet boven de 175°C . Tot slot moeten aardappelen ook niet te koud worden bewaard. Onder de acht graden neemt het suikergehalte toe en daarmee het acrylamidegehalte als ze worden gebakken. Daarom ook moeten groene en donkere plekken in aardappelen ruim worden weggesneden.

Acrylamide helemaal vermijden is onmogelijk bij een gevarieerde voeding. Frituren, roosteren, barbecuen, bakken, braden en grillen verhogen allemaal het acrylamidegehalte in voedsel met veel zetmeel, zoals aardappelen en granen.

Minder zoutjes, chips en patat eten, is een goede manier om de hoeveelheid acrylamide (en vet) die we binnenkrijgen te beperken. Dan is er ook geen reden om bijvoorbeeld geen ontbijtkoek meer te eten. Ontbijtkoek bevat weinig vet en blijft een gezond tussendoortje.

De conclusie van het Voedingscentrum is dus: geen reden tot paniek.

En in gekookte en rauwe producten zit helemaal geen acrylamide!!