Dus gevarieerd eten is ongezond?
Nee! Dit onderzoek laat niet zien dat variatie in je eetpatroon ongezond is. Wél laat het onderzoek zien dat er geen goede definitie bestaat van wat een gevarieerd eetpatroon is. Mensen die aangeven een gevarieerd eetpatroon te hebben, hebben een grotere variatie in zowel gezonde als ongezonde voeding. Ze kiezen bijvoorbeeld net zo gemakkelijk voor industrieel bereide (kant en klaar) producten. Dit is juist eenzijdige voeding, met weinig vezels, vitamines en minderalen en doorgaans te veel vet, zout en suiker. Dit leidt tot een grotere inname en gewichtstoename.

Hoe moet het dan wel?
Variëren in je voeding kan heel gezond zijn. Mits je de juiste producten kiest. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit en laat zo veel mogelijk de industrieel bereide producten staan.

  • Eet zoveel mogelijk verschillende kleuren als het gaat om groenten en fruit. Zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen.
  • Eet niet dagelijks vlees. Varieer niet alleen in soorten vlees, maar kies minimaal een keer per week voor vette vis en vervang minimaal een keer per week je stukje vlees voor een vegetarische vervanging.
  • Kies niet voor een kant-en klare vleesvervanger, maar voor peulvruchten of noten als vervanging. En vanzelfsprekend kan je onder de noten en peulvruchten óók makkelijk variëren.
  • Gebruik volop kruiden bij de bereiding van je maaltijd.
  • Er is niks mis met tarwe, maar varieer ook eens met andere volkorengranen zoals haver, spelt, rogge, quinoa of boekweit.

Bron: Spitz, D. (2018) A diverse diet may not be the healthiest one. Geraadpleegd op 28-8-2018 via http://newsroom.heart.org/news/a-diverse-diet-may-not-be-the-healthiest-one