Verkeerde manier van wegen
De manier van wegen kan invloed hebben op het uiteindelijke gewicht. Vergelijk bijvoorbeeld nooit verschillende weegschalen met elkaar. Kies één weegschaal en houd deze aan. Om te controleren of deze betrouwbaar is in het aantonen van je gewichtsverloop, kan je er twee keer achter elkaar op stappen. Als de weegschaal twee keer dezelfde waarde aangeeft, kun je ervan uit gaan dat deze goed is.

Daarbij zijn er een aantal punten waar je op wilt letten met wegen:

  • Zet de weegschaal op een vaste plek en laat hem hier staan. Wijziging van plaats of ondergrond kan een andere weging geven.
  • Zet de weegschaal bij voorkeur op een harde ondergrond en niet op vloerbedekking.
  • Weeg altijd op hetzelfde moment en onder dezelfde omstandigheden.

Vocht
Je vochtbalans kan een grote invloed hebben op je gewicht. Stel dat je op de weegschaal gaat staan, daarna een halve liter water drinkt en daarna weer gaat wegen. Dan ben je ook direct een halve kilo zwaarder. Naast het drinken zijn er andere redenen waarom je meer vocht kan vasthouden en hierdoor zwaarder bent.

  • Het eten van een zoutrijke maaltijd.
  • Het eten van meer koolhydraten.
  • Je hormoonhuishouding.

Andersom ben je direct als je wakker bent, of net gesport hebt, juist lichtelijk uitgedroogd en kan je gewicht juist veel lichter uitkomen. De meting daarop, lijkt dan een toename, terwijl je alleen maar je vochtbalans hebt herstelt.

Let niet alleen op gewicht
Focus je niet alleen op het getal op de weegschaal. Let ook op andere veranderingen, bijvoorbeeld kleding die losser zit, horloges of ringen die niet meer strak zitten of maak progressiefoto's. Maar dat niet alleen. Gezonder eten en meer bewegen brengt zo veel meer met zich mee. Je voelt je je fitter, sterker en energieker. Stuk voor stuk resultaten die ook belangrijk zijn!