1. Controleer de menukaart: dit kun je vaak ook al online doen.  Gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten zijn meestal minder calorierijk dan gefrituurde of gebakken gerechten. In rode sauzen, zoals ketchup zitten vaak minder calorieën dan in witte sauzen.
  2. Kies voor een beperkt aantal gangen: Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om naar een tapas restaurant te gaan of kiezen voor een shared-diner. Zo kan je van verschillende gerechten wat proeven. 
  3. Vraag de mogelijkheden voor een kleine portie:een kleinere portie is prima, maar beperk jezelf niet op de gezonde producten. Vraag of ze saus of dressing apart serveren. Dan heb je zelf de mogelijkheid om te kiezen hoeveel je op je gerecht doet. Je kan daarnaast vragen voor een extra portie groente. Ook zijn er restairant waar ze een ‘seniorenportie’ aanbieden. Dat betekent dat je een kleiner stukje vlees krijgt. Eigenlijk komt dat overeen met een ‘normale’ portie vlees.
  4. Kies voor caloriearme drankjes:niet alleen alcoholische dranken zoals wijn en bier bevatten veel calorieën. Ook vruchtendranken en frisdranken tikken aardig aan. Kies daarom voor water en breng dit bijvoorbeeld op smaak met schijfjes citroen. 

Wat zijn gezonde keuzes in een restaurant?

Voorgerecht: bouillon, een heldere soep, groentesalade of carpaccio.
Hoofdgerecht: mager vlees zoals biefstuk, kalkoen, vis of wild met groente
Nagerecht: fruit, vruchtensorbetijs, koffie of thee.