Vezels, een belangrijke voedingsbron voor je darmen. Hoeveel vezels eet jij?
Vezels zijn belangrijk voor het goed functioneren van de darmen. Er zijn twee soorten.

  • Fermenteerbare vezels:
    Deze vezels zijn voedsel voor de 'goede' bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Hiermee dragen ze bij aan een goede afweer, want deze bacteriën en darmcellen ondersteunen het immuunsysteem. Deze bacteriën zorgen ervoor dat ziekteverwekkers minder kans krijgen om binnen te dringen.
    Bronnen van fermenteerbare vezels zijn fruit, groente, peulvruchten en haver.
  • Niet-fermenteerbare vezels:
    Deze vezels worden niet afgebroken maar nemen vocht op waardoor het volume van de ontlasting groter wordt en soepel blijft, dit bevordert de stoelgang. Daarnaast zorgt het voor actieve darmbewegingen.
    Bronnen van niet-fermenteerbare vezels zijn volkoren graanproducten, schillen van vruchten celwanden van groente.

Hoeveel voedingsvezels krijg jij per dag binnen? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 30-40 gram per dag. In Nederland krijgen 9 van de 10 mensen dagelijks te weinig vezels binnen. Doe de 'Vezeltest' en kijk hoeveel vezels jij binnen krijgt!

Naast vezels is voldoende vocht ook erg belangrijk. Vezels nemen vocht op, wanneer er te weinig vocht is kan je last krijgen van obstipatie oftewel een moeizame stoelgang. Drink daarom iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht, dit zijn minimaal 10 glazen! Hoeveel drink jij per dag? Probeer eens een lege fles (1,5L) te vullen met water en kijk of die aan het einde van de dag leeg is.

Bewegingen en ontspannen voor gezonde darmen
Voldoende bewegen heeft ook een positief effect op je darmen. Tijdens het bewegen worden je darmen als het ware gemasseerd en goed doorbloed, dit bevordert de stoelgang. Probeer daarom elke dag minstens een halfuur te bewegen, meer mag ook!

Darmen zijn erg gevoelig voor spanning en stress. Daarom is het belangrijk dat je iedere dag een half uur een rustmoment inlast. Hierbij kun je denken aan een boek lezen, muziek luisteren of mediteren.

Waar kun jij nog wat winst behalen?

Bron
Darmgezondheid.nl