Waarom?

Misschien heb je al veel ideeën voor goede voornemens. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om dit jaar voldoende groente te eten. Waarom je dat wilt doen is misschien nog vaag. Voldoende groente eten is gezond, maar wat is de echte reden, de reden voor jou om meer groente te gaan eten?

Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat je bang bent anders een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen te hebben, of dat het je kan helpen bij het afvallen doordat het een verzadigd gevoel geeft.

Wat jouw eigen reden ook is, het moet duidelijk zijn. Dit is immers een motivatie om door te gaan wanneer het moeilijk wordt.

Voordelen van het oude gedrag

Wat veel mensen vergeten is dat het oude gedrag, in dit voorbeeld het eten van onvoldoende groente, ook voordelen had. Zonder die voordelen zou je dat niet doen. Bedenk voor je zelf eens welke voordelen het oude gedrag voor jou had. Was het makkelijker? Nam het minder tijd in beslag? Zijn de producten die je voorheen koos lekkerder?

Het inzien van deze voordelen kan je helpen bij het veranderen van het gedrag. Als je die voordelen met het goede, voorgenomen, gedrag nog steeds zou hebben, is het makkelijker vol te houden. Ook kun je inzicht krijgen in wat voor jou een valkuil kan zijn om weer over te schakelen op je oude gedrag.

At je onvoldoende groente omdat het tijd kostte om de groente klaar te maken? Ga dan op zoek naar snelle alternatieven, zoals kant- en klare salades, voorgesneden (roerbak) groenten, of het stomen van groenten boven de rijst, pasta of aardappelen die je kookt. Zo is er minder reden om terug te vallen in het oude gedrag.

SMART doelstellingen

Nu je meer inzicht hebt in je goede voornemen is het tijd om het doel ervan op te stellen. Dit kan je doen aan de hand van SMART formulering: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Als je voldoende groente wilt eten, kan je doelstelling er zo uit zien:

Ik eet minimaal 5 dagen per week 200 gram groente op een dag, en val vanaf 1 januari 2010 2 kg af vóór 1 maart 2010.

Door een minimum aantal dagen per week te stellen kan teleurstelling voorkomen worden. Het lukt maar weinig mensen om nieuw gedrag direct elke dag goed vol te houden. Stel daarom een realistisch minimum op. Het stellen van een deadline zorgt ervoor dat je op dit tijdstip kan meten of je het doel hebt behaald. Daarna kun je eventueel een nieuw doel stellen.

Succes met jouw goede voornemen!