Recent is er weer een nieuw product op de markt gekomen: groentebroodjes. In deze broodjes zitten 35-45% groenten verwerkt. Ze smaken niet sterk naar groenten. Is dit dé manier voor mensen die geen groenten lusten om zo meer groenten binnen te krijgen?

Een pitagroentebroodje weegt 70 gram en 24 gram hiervan bestaat uit groenten. Met 2 broodjes krijg je dus 50 gram groenten binnen. Ter vergelijking: net zoveel als 4 snoeptomaatjes. 

Kunnen de broodjes een deel van je groenten vervangen?
Waarschijnlijk niet. De onderzoeken naar de gezondheidseffecten van groenten zijn gebaseerd op groenten die minimaal bewerkt zijn. Denk aan rauwe, gekookte, gestoomde of ingevroren groenten. De groenten in de broodjes zijn bewerkt. Daarom is het niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk bijdragen aan je gezondheid.

Zijn de groentebroodjes gezonder dan gewoon brood?
Niet als je het vergelijkt met bruin- of volkorenbrood. Groenten bevatten minder vezels dan volkorenmeel. Naast volkorenmeel en groenten bevatten de groentebroodjes ook bloem, wat nagenoeg geen vezels bevat. Het totale vezelgehalte ligt dan ook een stuk lager dan dat van volkorenbrood. Daarom zijn ze geen gezonde keuze zijn.

Kortom: wees kritisch naar de nieuwe producten die voor een deel uit groenten bestaan. Ze hoeven namelijk niet persé gezonder te zijn dan het origineel.