Minder verlies van vitamines
Wanneer je veel vitamines en mineralen in je eten wilt houden is stomen geschikt. Er blijft meer in het eten dan wanneer je het kookt. Door groente te stomen, blijft ook de smaak beter behouden. Een win-win situatie dus!
Hoe stoom je groente?
Het stomen van groenten doe je met een zogenaamd stoommandje.
- Vul een pan met een klein laagje water en zet deze op het vuur.
- Vervolgens zet je het stoommandje in de pan. Leg daar je groenten in, deksel op de pan en stomen maar!
- Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger.
- Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je jus of saus maken.
Een stoommandje kopen
Een stoommandje heb je al voor minder dan 10 euro. Het werkt heel simpel en is ook een leuk én verantwoord presentje om cadeau te geven. Heb je een groter budget? Naast stoommandjes zijn er ook speciale stoompannen, of zelfs stoomovens te koop.
Tip: stoom naast groenten, ook eens kip en vis. Dat scheelt calorieën, omdat je geen olie nodig hebt!