Jodium is een mineraal dat van nature voorkomt in zeewier, zeevis en eieren. Het zorgt voor een goede productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, een goede ontwikkeling en werking van het zenuwstelsel en het in stand houden van een goed werkende stofwisseling. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Een aandoening die tot de Tweede Wereldoorlog regelmatig voorkwam was struma, ook wel bekend als schildklier vergroting. Dit ontstaat door een tekort aan jodium. Zo’n tekort merk je vaak pas na jaren op. Dit komt doordat de schildklier een grote hoeveelheid jodium opgeslagen heeft. Bij struma gaat de schildklier trager werken en opzetten, ook wel krop genoemd. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Wanneer er een heel groot tekort aan jodium ontstaat, kan dit leiden tot dwerggroei.
Zout, broodzout, bakkerszout
In 1942 werden bakkers verplicht om brood te bakken met broodzout. Dit was gewoon zout, met daaraan 70 tot 85mg jodium per kilogram zout toegevoegd. Hiermee werd het veel voorkomen van struma opgelost, maar dit leidde tot een ander probleem. Een te hoge inname van jodium kan hyperthyreoïdie veroorzaken. Dit is een te snel werkende schildklier. Ook kan een teveel aan jodium bij uitzondering leiden tot de ziekte van Hashimoto. Een aandoening waarbij de schildklier ontstoken raakt en uiteindelijk slechter gaat werken. Gelukkig kunnen de meeste mensen een teveel aan jodium zonder problemen aan. Naar aanleiding van deze ontdekking introduceerde men het huidige bakkerszout. Normaal keukenzout waaraan 50 tot 65mg jodium per kilogram is toegevoegd.
Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
De aanbevolen hoeveelheid voor jodium voor volwassenen is 150 microgram per dag, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben iets meer nodig. Deze 150 microgram krijg je binnen door bijvoorbeeld zes sneden brood, gebakken met bakkerszout, per dag te nemen, maar ook met 100 tot 150 gram witvis, 300 gram vette zeevis, 400 gram platvis, acht eieren, 1 kilo kaas, of 14 glazen melk per dag kom je aan voldoende jodium, sommige van deze voorbeelden zijn natuurlijk wat extreem.
Na een maagverkleindende operatie is het niet mogelijk ruimere hoeveelheden te eten. Daarom wordt alsvolgt geadviseerd: eet dagelijks 3 sneetjes brood verdeeld over de dag, eet regelmatig vis (minimaal 2 x per week), om de dag een ei en neem dagelijks minimaal 450 ml aan melkproducten. Voor extra jodiuminname kan bij het bereiden van de maaltijd een gejodeerd zout gebruikt worden. Dit staat op de verpakking van het product. Zeezout bevat nauwelijks jodium.
Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Wikipedia.nl
Vitamine-info.nl