Een aantal punten om aan te denken
Eet tussen de feestdagen door volgens je gewone eetpatroon en blijf ook bewegen. Dan heb je de eerste winst al te pakken. Sla ook op de kerstdagen geen maaltijden over en houd een regelmatig eetpatroon aan. Wanneer je een alcoholische drank drinkt, wissel dit dan af met water of light frisdranken.
Tips voor de kerstbrunch
- Eet van te voren een klein ontbijt als je al trek hebt, dit voorkomt overeten.
- Let op de hoeveelheden beleg die je neemt, en wissel calorierijk af met mager.
- Eiwitten verzadigen goed, kies daarom liever voor hartig beleg, zoals vis, vlees of een eitje en vergeet ook je zuivel niet.
Niet te veel bij het kerstbuffet
- Bekijk voordat je in de rij gaat staan het buffet, en spreek met jezelf af van welke 2-3 gerechtjes je een kleine hoeveelheid (ongeveer 1 eetlepel) gaat nemen. Eet dit rustig op en wacht dan een kwartier. Heb je nog trek dan kun je dit nogmaals doen.
- Kies een klein bord. Een kleinere hoeveelheid op een klein bord lijkt meer. Psychologisch geeft meer voldoening dan een groot bord met 3 eetlepels eten erop.
- Ga met je rug naar het buffet zitten. Zo word je niet steeds geconfronteerd met het eten.
Gezond gourmetten
- Eet geen brood voor of tijdens het gourmetten, dit vult snel en neemt de trek in ander eten weg.
- Kies voornamelijk vlees of vis, eventueel aangevuld met een beetje groente
- Eet langzaam en neem af en toe een pauze tijdens het eten. Leg je bestek even neer en pauzeer ook tijdens het bakken, zodat je lichaam tijd heeft om te voelen of het vol zit.
- Kies vooral mager vlees of vis en kies liever rode (of helemaal geen) sauzen.
Kerstdiner
- Maak meerdere bijgerechten van groente, lekker om te varieren.
- Er zijn ook luxere magere vleessoorten die indruk maken tijdens een kerstdiner. Een varkenshaasje of een hele kalkoen bijvoorbeeld.
- Neem van alles een kleinere hoeveelheid, zo ontzeg je jezelf niets en hou je toch je portiegrootte in de gaten.
- Verplaats het nagerecht naar later op de avond of laat het eventueel helemaal weg.
En het meest belangrijke, geniet!