De knolselderij is, zoals de naam het al zegt, de knol van de selderijplant en wordt eind oktober tot half november geoogst. Wanneer je een knolselderij koopt is het belangrijk dat deze stevig aanvoelt en droog is. Zit er nog blad aan dan moet deze er nog fris uitzien. Wanneer je de knol (zonder loof) op een koele, droge plaats (12-15ºC) bewaard dan blijft deze wel 3 weken goed. Aangesneden kun je deze het beste in de koelkast bewaren tot maximaal 1 week. Je kunt de knolselderij ook invriezen, blancheer deze dan eerst even (2-4 minuten koken in water).
Schoonmaken en bereiden
Was de knolselderij en borstel deze grondig als er nog zand op zit. Wanneer je de knol daarna in plakken snijdt, kun je gemakkelijker de schil verwijderen. Hierna kun je de knol nog in reepjes of blokjes snijden. De knolselderij kan bij het koken wat verkleuren, vind je dit vervelend dan kun je deze na het snijden besprenkelen met wat citroensap of azijn.
Lekkere gerechten met knolselderij
In de stamppot of puree: Je kunt de knolselderij samen met andere groente (denk eens aan wortels, broccoli, paddenstoelen of spruitjes) tot een lekkere mix maken voor een stamppot. Je kunt ook een deel van de aardappels vervangen door knolselderij. Zo voeg je extra groente toe aan je stamppot of puree. Wees niet bang om te experimenteren; voeg eens kruiden toe (denk aan tijm, rozemarijn of karwijzaad) of extra smaakmakers als knoflook, tuinkers, geroosterde noten of wat pittige kaas.
Maak een lekker soep: Een lekkere soep is zo gemaakt. Bak een ui glazig, voeg daar gesneden knolselderij aan toe en de bouillon. Kook totdat de knolselderij gaar is. Je kunt experimenteren met verschillende smaakmakers als knoflook of kruiden zoals tijm of rozemarijn, of 3 eetlepels grove mosterd voor een knolselderij-mosterd soep. Ook lekker, maak de soep af met gebakken paddenstoelen of bieslook. Lekker met een tosti of roggebrood.
Uit de oven: Een knolselderij kun je ook prima roosteren. Lekker in combinatie met andere groente zoals wortel, rode ui en bietjes. Of maak eens knolselderij ‘frietjes’ door de knolselderij in repen te snijden en in de oven te roosteren. Maak je wel eens een gratin? Wissel dan plakjes gekookte aardappel af met plakjes gekookte knolselderij.
Als rauwkost: Meng geraspte knolselderij met een dressing van: sap van een citroen, 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels yoghurt en 2 eetlepels fritessaus en verse peterselie. Knolselderij gaat ook goed samen met appel en walnoten.
Eet smakelijk!
Bronnen:
veggipedia.nl
ah.nl
wikipedia.org