Koffie bevat cafeïne dat voor veel mensen bekend staat als de “gevaarlijke” stof in koffie en volgens sommigen zelfs verslavend zou zijn. De reactie in het lichaam op cafeïne is per persoon verschillend. De een is nu eenmaal gevoeliger voor cafeïne dan de ander. Maar wist je dat er ook cafestol in koffie zit? Wat dat voor je gezondheid betekent lees je hier.

Cafestol verhoogt je cholesterol
Cafestol is een vetachtige stof die het slechte (LDL-) cholesterol verhoogt en daarmee de kans op een hartinfarct vergroot. Een kwart van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterol. Hiermee wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Je LDL-cholesterolgehalte wil je dus gezond houden.

Maximaal vier kopjes koffie per dag
Sommige mensen kunnen negatieve effecten ervaren van cafeïne zoals rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid of hartkloppingen. Een veilige inname die vastgesteld is door de Gezondheidsraad komt overeen met ongeveer vier kopjes koffie per dag. Hierin is meegenomen het effect van cafestol op je cholesterolgehalte en zijn er geen negatieve effecten van de cafeïne te verwachten. Eén à twee kopjes koffie hebben juist een positief effect. Je krijgt er meer energie van, het verbloemt het vermoeidheidsgevoel en verbetert een (klein beetje) de alertheid.

Filterkoffie is de beste keus
De zetmethode bepaalt hoeveel cafestol er in je koffie terecht komt.  De koffie die je het beste kunt laten staan is kookkoffie en koffie gezet met een percolator of cafetière. Door de langere bereidingstijd en het hete water waarmee de koffie wordt gezet,  komt de meeste cafestol in je koffie terecht (3-4mg/kop). Bij (N)espressokoffie uit een espressomachine of gezet met cups zijn de middenmoot.  Door de druk waarmee de koffie gezet wordt en de korte doorlooptijd komt er iets minder cafestol in je koffie terecht (1-1,5 mg/kop). De beste methode met de minste invloed op je cholesterolgehalte is: filterkoffie of koffie gezet met coffeepads. Cafestol blijft achter in de papieren filter en daar komt dus heel weinig van in je kopje koffie terecht (0,5 mg/kop).

Koffie heeft ook zijn goede kanten

Koffie bevat meer dan 800 bioactieve stoffen. Bijvoorbeeld polyfenolen en antioxidanten. Deze stoffen werken juist beschermend voor hart- en bloedvaten. Als je je aan de veilige aanbeveling houdt van 2-4 kopjes koffie per dag houd je de negatieve effecten van koffie buiten de deur en doe je je gezondheid dus eigenlijk alleen maar goed. Als je je koffie maar filtert!

Bronnen:
Voedingscentrum.nl
Broodje gezond, aflevering dinsdag 7 juni 2016, NPO 3