Waarom zijn er richtlijnen?
Dat voeding een belangrijke rol speelt in onze gezondheid, dat weet iedereen. Maar het hoe en wat, daar hebben we de Gezondheidsraad voor. Deze houdt alle nieuwe wetenschappelijke bevindingen nauwkeurig bij en vertaalt deze naar praktische informatie. De Richtlijnen Goede Voeding zijn ontwikkeld om ziekten zoals coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen en diabetes mellitus type 2 te verkomen. Vooral bloeddruk (systolische bloeddruk; de bovendruk), LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) en lichaamsgewicht spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze ziekten. Hier is waar de Gezondheidsraad zich bij de nieuwe Richtlijnen op gefocust heeft. Welke voedingsmiddelen kunnen bloeddruk, LDL-cholesterol verlagen? Een aantal voedingsmiddelen sprongen er daarom uit, zoals koffie en thee.
Allemaal aan de groene of zwarte thee, goed voor de bloeddruk
Drie koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee zouden de bloeddruk en daarmee het risico op beroertes verlagen. Dit geldt wel alleen voor groene en zwarte thee, niet voor andere soorten kruidenthee zoals pepermuntthee, venkelthee, kamillethee enzovoort.
Vaker drinken: Wissel je koffie af met een paar mokken thee. Vind je gewone zwarte thee niet zo lekker? Probeer dan eens een zoetje, of zwarte of groene thee (mix) met een smaakje.
Ongefilterde koffie verhoogd LDL-cholesterol
Heb je een Nespresso machine? Ben je fan van Griekse of turkse koffie, een espresso of maak jij regelmatig een bakje koffie klaar met een cafetière? De kans is groot dat je hiermee je kans op hart-en vaatziekten, beroertes en diabetes verhoogt. Ongefilterde koffie bevat namelijk nog de cholesterolverhogende stoffen cafestol en kahweol. Bij gefilterde koffie worden deze door het filter weggevangen.
Vervangen: Neem daarom liever filterkoffie in plaats van ongefilterde. Ook koffiepads (bijvoorbeeld van Senseo) en gefilterde automatenkoffie (al is niet iedereen het er mee eens dat dit koffie genoemd mag worden) vallen onder gefilterde koffie. Of, nog beter, vervang je bakkie leut eens door een mok (zwarte of groene) thee!
Bron:
www.gezondheidsraad.nl