Speeksel bevat ongeveer 1000 verschillende eiwitten. Wat je eet creëert een bepaalde samenstelling van deze eiwitten die de smaak beïnvloeden. Alles wat we eten komt eerst in contact met speeksel voordat het onze smaakreceptoren aanraakt. De eiwitten in ons speeksel kunnen dus invloed uitoefenen op onze smaak voordat we het voedsel proeven.

Een verandering in het dieet laat bij muizen een verandering zien in de samenstelling van de eiwitten. In de studie is onderzocht hoe deze eiwitten invloed hebben op de smaak.

Ratten werden getraind in het beoordelen of een oplossing van water wel of niet bitter smaakte. Ratten waarbij de bittere speekseleiwitten actief waren proefden geen bitterheid. De smaakbeleving was hetzelfde als die van normaal water.

Een herhaalde blootstelling zorgt er dus mogelijk voor dat de eiwitten in ons speeksel de smaak beter reguleert. Zo kunnen groentes die bitter zijn een stuk beter smaken na verloop van tijd.

Probeer het zelf eens uit!

Bron: Martin, E. (2019) Bitter-Induced Salivary Proteins Increase Detection Threshold of Quinine, But Not Sucrose