De volgende vijf stappen helpen je bij het voorbereiden van je goede voornemens. Pak een pen, papier en je agenda en zorg ervoor dat je na deze stappen aan de slag kunt! Een goede voorbereiding is het halve werk.

Stap 1: Waarom kies jij jouw voornemens?

Ga bij jezelf na waarom je dit voornemen hebt gekozen. Bijvoorbeeld als je wekelijks wilt sporten; heb je dit voornemen gekozen voor jezelf of voor iets of iemand van buitenaf? Hiermee wordt bedoeld of je bent beïnvloed door bijvoorbeeld je partner of de maatschappij. Of wil je dit doel echt voor jezelf behalen? Het is belangrijk om te achterhalen waarom je iets wilt en dan te kijken of dit ook echt belangrijk voor jou is. Kortom: Bedenk de reden waarom je juist nu hebt gekozen voor dit voornemen en bepaal of het echt belangrijk voor je is, schrijf dit op!

Stap 2: Wat motiveert jou om succes te behalen?

Voordat je tot actie komt kun je met gemengde gevoelens zitten over of het je dit jaar wel gaat lukken. Dit kun je helder maken door bij jezelf na te gaan wat jou motiveert om deze voornemens te behalen. Welke voor- en nadelen zijn er bij je huidige gedrag en welke bij het nieuwe gedrag? Denk bijvoorbeeld bij afvallen (het nieuwe gedrag) aan voordelen als 'Ik voel me fitter, aantrekkelijker en gezonder' en bij nadelen als 'Ik moet voortdurend nadenken over wat ik moet eten'. Het verhelderen van je motivatie stimuleert je om energie te investeren in een actie waarvan jij denkt dat hij je gaat helpen bij het invullen van je wens.

Stap 3: Welke acties heb jij nodig om met jouw doel te kunnen starten?

Deze stap brengt je tot de mogelijkheid om actie te nemen.Bijvoorbeeld bij meer willen sporten moet je vooraf weten wat voor sport je wilt gaan doen, hoe vaak en hoelang. Bereid je acties voor door nu te kiezen wat je nodig hebt om jouw voornemens te starten. Denk ook aan hulpmiddelen zoals een fiets, sportkleding, nicotine pleisters, lidmaatschap van een sportschool etc.

Stap 4: Wanneer en waar ga je jouw acties inplannen?

Bedenk voor jouw voornemen(s) een datum waarop jij jouw doel bereikt wilt hebben, let hierbij wel op dat het realistisch en haalbaar is. Ga daarna na wanneer en waar je jouw acties per week gaat uitvoeren om jouw doel te bereiken. Maak afspraken met jezelf en schrijf ze in je agenda zodat er geen andere activiteiten in de plaats kunnen komen. Eigen effectiviteit is hierbij belangrijk, geloof in jezelf dat je het kunt en je eraan gaat houden!

Stap 5: Wie gaat je daarbij helpen?

Het kan soms ook helpen om je voornemen te bereiken samen met een vriend(in), partner of iemand anders. Belangrijk is wel dat het jouw doel is/blijft en niet het doel van je vriend(in), zie stap 1. Daarnaast is het ook goed om je naasten op de hoogte te stellen van je voornemens. Het kan je helpen in moeilijke situaties als je er even doorheen zit of wanneer je minder gemotiveerd bent.

Hopelijk heeft dit jou een helder beeld gegeven van jouw voornemens. Stel je acties niet uit! Meer dan een week wachten zal vaak al resulteren in een vermindering van enthousiasme voor je eigen plannen. Veel succes en plezier met het behalen van jouw voornemens.

Bron:
F.J.M. Spikmans, J.M. Vernooij
Informatorium voor Voeding en Diëtetiek