De mensen die nu rond de Middellandse zee wonen hebben niet meer zo'n gezonde voeding als 40 jaar geleden. Ook de welvaart en het junkfood hebben daar hun intrede gedaan.
Wanneer je kijkt naar het voedingspatroon van veertig jaar terug, dan kenmerkt zich dat door de volgende producten:

  • veel groente en fruit
  • graanproducten
  • peulvruchten
  • noten
  • vis
  • olijfolie
  • 1 glaasje wijn per dag


Olijfolie bevat ten opzichte van margarine en roomboter veel onverzadigde vetten.
Het neemt niet weg dat de hoeveelheid vet en dus de calorieën van olijfolie(100% vet) meer zijn dan die van margarine/roomboter (80% vet). Blijf daarom matig gebruik maken van olijfolie.

Functie van cholesterol

Het cholesterol in je lichaam heeft goede functies, maar het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) kan in de vaatwanden gaan zitten en zorgt ervoor dat de vaten minder soepel worden en daarnaast een vernauwing kunnen veroorzaken. Juist het HDL-cholesterol is een vanger van het slechte cholesterol. HDL vervoert het teveel aan LDL naar de lever, zodat het uiteindelijk uitgescheiden kan worden via de darmen. Dat een Mediterrane voeding niet alleen het LDL-cholesterol in het bloed verlaagd maar er vervolgens voor zorgt dat het HDL toeneemt, is een groot voordeel voor de gezondheid.

Dus niet alleen in de zomer zorgen voor een Mediterraanse sfeer, maar ook in de winter heeft een Mediterrane voeding een goede invloed op je gezondheid!