Waarom zweet je?

Zweten is dé manier om je overtollige lichaamswarmte kwijt te kunnen. Zweetklieren produceren vocht. Zodra het zweet op je huid komt, verdampt het. Bij de verdamping komt kou vrij, waardoor je lichaam afkoelt. Hoeveel je zweet verschilt per persoon. Je zweetvolume is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere geslacht, lichaamsbouw en genen. Mensen die regelmatig trainen hebben vaak actievere zweetklieren, omdat hun lichaam qua warmteregulatie efficiënter is ingesteld. Hieruit kun je al concluderen dat er té veel factoren meespelen om te zeggen dat meer zweet tijdens sport je een beter resultaat levert.

 

Geen zweet bij sporten?

Moet je dan wel zweten bij een inspanning? JA! Met sporten kan je als doel hebben om je lichaam fit te houden, je spiermassa te vergroten of je vetmassa te verbranden. Om dit te bereiken is het wel belangrijk om je lichaam aan het werk te zetten. Bij inspanning warmt je lichaam automatisch op en ga je zweten. Is jouw inspanning dusdanig laag dat je niet zweet? Dan is je lichaam hoogstwaarschijnlijk nog niet hard genoeg aan het werk. Gebruik als vuistregel bij cardio; in de loop van de eerste 10 minuten moet je beginnen te zweten.

 

Lager in gewicht na het sporten

Hoe kan het dan dat je na een inspanning met flink wat zweet meer gewicht kwijt bent dan na een inspanning met weinig zweet? Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht dat je door zweten verloren hebt. Daarom is je lichaamsmeting direct ná het sporten onbetrouwbaar. Je kan beter vóór je workout op de weegschaal staan. Vul je vocht na het sporten weer aan. Je lichaam heeft vocht nodig voor onder andere transport van voedings- en afvalstoffen, opname van voedingstoffen en het reguleren van je lichaamstemperatuur. Dus omarm je zware, zweterige workout, dan weet je dat je lekker bezig bent!