Is het dan gelijk drinkbaar?
Melk kan in principe gelijk gedronken worden, maar dit komt niet veel meer voor. Bijna al de melk gaat naar de fabriek en wordt daar klaargemaakt voor grootschalige consumptie. Allereerst wordt de melk gepasteuriseerd, dit is kort verwarmen op 72 graden om de bacteriën te doden. Lang houdbare melk wordt niet tot 72 graden, maar tot 120 graden verhit. Vervolgens wordt de melk gestandaardiseerd, zo wordt gezorgd dat volle melk minimaal 3,5% vet bevat, halfvolle melk minimaal 1,5% vet bevat en magere melk hoogstens 0,5% melk. Dit wordt gedaan in een grote centrifuge, een soort sneldraaiende wastrommel waarbij het vet van de melk wordt gescheiden en vervolgens in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd. Het verlagen van het vetgehalte heet ontromen en van de overgebleven room wordt bijvoorbeeld weer boter of slagroom gemaakt. Ook wordt de melk nog gehomogeniseerd, hierbij wordt de melk onder hoge druk door kleine gaten geperst. Zo wordt het vet en de melk goed door elkaar gemengd en splitst het niet meer in het pak.
Ook verwerkt in producten waar je het niet verwacht
Melk wordt niet alleen verwerkt tot melk, kaas, kwark of toetjes. Het wordt zelfs gebruikt op plekken waar je het niet verwacht. Wist je bijvoorbeeld dat het zout uit de melk wordt gebruikt om badzout te maken? Of dat de melksuiker wordt gebruikt bij de productie van medicijnen? Misschien nog wel gekker, caseïne, een eiwit uit melk, wordt gebruikt om bierflesetiketten beter te laten plakken en meer te laten glanzen. Melk, je komt het overal tegen!
Bronnen:
Kassa.vara.nl
Wikipedia.org
Zuivelonline.nl