Zo’n 10 jaar geleden werd in meerdere onderzoeken vastgesteld dat een verhoogde eiwitinname een nadelig effect zou hebben als gevolg van een verhoogde hoeveelheid calcium in de urine en een teruglopende calciumvoorraad in de botten. Dit werd echter niet bevestigd in een meer recent wetenschappelijk onderzoek.

Verhouding voedingsstoffen
Voor een goede botopbouw is het wel belangrijk dat de verhouding tussen de verschillende voedingsstoffen goed zijn. Zo kan een te hoge eiwitinname met een te lage calciuminname een negatief effect hebben op de botgezondheid. Daarnaast zorgt vitamine D voor een betere absorptie van calcium uit de darmen en een betere opbouw van botmassa. Een teveel of tekort aan calcium, vitamine D of magnesium kan het proces van een goede botopbouw verstoren.

De calciumparadox
Toch zie je dat er in landen waar veel zuivel wordt geconsumeerd (Westerse landen, Europa en Amerika) meer osteoporose en botbreuken voorkomen dan in landen waar weinig zuivel wordt gebruikt. Dit is géén gevolg van de hoge zuivelinname en wordt daarom ook wel de calciumparadox genoemd.

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de botgezondheid. Zo hebben mensen met een blanke huid een slechter botmetabolisme, dan mensen met een donkere huid en daardoor een grotere kans op osteoporose. Verder ligt de levensverwachting in Westerse landen een stuk hoger. Osteoporose speelt pas vanaf een jaar of 60 een rol, terwijl in ontwikkelingslanden de gemiddelde levensverwachting tussen de 40-60 jaar ligt. Ook de lichamelijke activiteit ligt in het westen een stuk lager. Beweging heeft juist een positief effect op de stevigheid van de botten. Tot slot draagt een hoger medicijngebruik ook bij aan het ontstaan van osteoporose.

Conclusie
Melk is een belangrijke bron van eiwit, calcium en fosfor en past daardoor goed in een voedingspatroon dat bijdraagt aan gezonde botten. Naast het drinken van melk is beweging een belangrijke factor voor het behoud van gezonde sterke botten